Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties ontsteld over draai kabinet tegen natuurherstelwet

  •    •  
12-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
Deurnese Peel na brand_HR

De Deurnese Peel een paar dagen na de grote natuurbrand in april 2020: zwartgeblakerde pollen pijpenstrootje, met daarop alweer nieuwe groene scheuten.

© Henny Radstaak

Natuurorganisaties noemen het 'onbegrijpelijk' dat Nederland toch tegen de Europese natuurherstelwet gaat stemmen. "Het besluit van het kabinet om tegen de verordening te stemmen, staat haaks op alle wetenschappelijke bewijzen", reageren het Wereld Natuur Fonds (WWF), Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Stichting De Noordzee en LandschappenNL. Volgens hen is de wet "hard nodig omdat zo'n 80 procent van de natuurgebieden in Europa in slechte staat is".

Diep teleurgesteld

De organisaties zeggen dat ze 'diep teleurgesteld' zijn over de draai. Het demissionaire kabinet voert met de aangekondigde tegenstem een motie van BBB en NSC uit die vorige week werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) denkt overigens dat de wet het toch wel gaat halen, omdat er ook zonder Nederlandse instemming genoeg steun voor is onder de EU-landen. Die inschatting maken de natuurorganisaties ook.

Europese Milieuagentschap

In hun reactie wijzen de natuurclubs erop dat het Europese Milieuagentschap juist net in een rapport heeft gewaarschuwd dat Europa onvoldoende is voorbereid op klimaatgerelateerde risico's, zoals droogte en overstromingen. "Nederland gaat nu op de rem staan, terwijl juist de oplossing zit in grootschalig natuurherstel. Deze Europese Natuurherstelwet is een belangrijke eerste stap, maar er is veel meer actie nodig", vinden de organisaties.

Europese natuurherstelwet

De Europese natuurherstelwet kwam tot stand toen Frans Timmermans nog Eurocommissaris was. Het kabinet heeft er eerder in Brussel kritiek op geleverd, waarop aanpassingen werden gedaan. De critici vrezen dat de doelen te ambitieus zijn gesteld en Nederland ze niet kan halen. In de Tweede Kamer schaarde onder meer de VVD, inclusief Van der Wal zelf, zich achter de oproep om tegen de wet te stemmen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.