Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Menselijke ketting langs kust spoort politiek aan tot klimaatactie

  •    •  
16-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5038 keer bekeken
  •  
Klimaatketting Urgenda

The Climate Chain

© Urgenda

Een lange menselijke ketting langs de Nederlandse kust. Die moet ervoor zorgen dat er meer en snellere actie tegen klimaatverandering komt. Het initiatief komt van organisatie Urgenda. Directeur en oprichter Marjan Minnesma legt uit waarom dit nodig is.

Geen protest

De actie, die volgende week zondag gaat plaatsvinden langs de Nederlandse kust, is geen protest. "Het is een actie voor en door mensen die iets willen doen maar zich niet geroepen voelen om op een snelweg te gaan staan", zegt Minnesma. Het idee is dat iedereen iets roods aantrekt. De rode lijn van mensen moet symbool staan voor een grens: "Tot hier en niet verder."

Het tij niet mee

"80% van de mensen geeft aan zich zorgen te maken over het klimaat. En dat is niet gek", aldus Minnesma. Zij denkt dat we met de plannen van de nieuwe coalitie de klimaatdoelen van zowel 2030 en 2050 niet gaan halen. Ook het Planbureau voor leefomgeving spreekt een kritische noot uit. Volgens het PBL heeft de nieuwe coalitie te weinig plannen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken terwijl deze doelstelling wel vastgesteld staat in de Klimaatwet. Het planbureau stelt ook dat er te veel gekeken wordt naar het heden (zoals het aanpakken van woningtekorten) en minder naar de toekomst. 

Andere communicatie

Maar, volgens Minnesma is het niet handig om onszelf in de put te praten. Hoewel er nu een rechtse golf door Europa stroomt is er ook nog een deel links. "Gewoon rechts wil ook nog wel een klimaatbeleid", voegt Minnesma hier aan toe. De huidige manier van communiceren is vaak dat links zegt dat we moeten we gaan inleveren, ons aanpassen en onze mind-set veranderen. Rechts komt met meer hoopgevende berichten. De manier van communiceren speelt een belangrijke rol bij de boodschap die je overbrengt. Daar zou links volgens Minnesma een les uit moeten trekken. ‘We moeten met pragmatische oplossingen komen’ zegt Minnesma. Het leven wordt niet ingewikkelder. ‘Betalen voor oplossingen is goedkoper dan betalen voor schade achteraf', sluit Minnesma af. 

Wil je meedoen met de klimaatketting op zondag 23 juni? Klik dan hier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.