© Pexels
Meer PFAS komen binnenkort op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' van het RIVM. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd in een debat met de Tweede Kamer. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die bijvoorbeeld in anti-aanbaklagen zitten, en die zich ophopen in het lichaam.
Voor alles wat op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' staat, geldt de zogeheten minimalisatieplicht. Dat betekent dat bedrijven moeten proberen te voorkomen dat de stof in het milieu terechtkomt, en de uitstoot anders tot een minimum moeten beperken.
Op de lijst met zeer zorgwekkende stoffen staan ook alle stoffen die onder een verdrag voor bescherming van het noordoosten van de Atlantische Oceaan zijn aangemerkt als chemicaliën waarop "met prioriteit actie moet worden ondernomen". Sinds kort geldt dat voor "de groep PFAS als geheel", bevestigde Jansen in het debat. PFAS hopen zich op in het menselijk lichaam en kunnen gezondheidsschade veroorzaken.
Nu staan ongeveer honderd van deze stoffen op de lijst, maar in totaal zijn het er duizenden. Jansen: "Op dit moment onderzoekt het RIVM over welke stoffen dit exact gaat, en de Kamer zal daarover uiterlijk begin volgend jaar worden geïnformeerd."
In de Europese Unie ligt ook een voorstel om PFAS te verbieden, maar dat duurt de Tweede Kamer te lang. Een meerderheid steunde daarom dinsdag een motie van GroenLinks-PvdA die het kabinet opriep om voor de zomer een verbod op het lozen van PFAS uit te werken.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.