Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer dan duizend schimmelsoorten op Rode Lijst IUCN

  •    •  
27-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Detail van de schimmel op de knop

Detail van de schimmel op de knop

© Fotograaf bruinekikker

Het aantal schimmelsoorten op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten is de 1000 gepasseerd. Dat bevestigt dat dat ontbossing, landbouwuitbreiding en stedelijke ontwikkeling deze soorten wereldwijd in gevaar brengen.

De Rode Lijst van IUCN omvat in totaal 169.420 dier-, schimmel- en plantensoorten, waarvan er 47.187 met uitsterven worden bedreigd. Bij de recente update zijn er 482 nieuw schimmelsoorten aan toegevoegd. Daardoor staan er nu 1300 op de IUCN Rode Lijst. Daarvan worden er ten minste 411 met uitsterven bedreigd.

Rode Lijst van Bedreigde Soorten

Advertentie
Dit is reclame van STER

"Schimmels zijn de ondergewaardeerde helden van het leven op aarde. Ze vormen de basis van gezonde ecosystemen", zegt directeur-generaal van IUCN Grethel Aguilar. "Toch zijn ze lange tijd over het hoofd gezien. Dankzij de toewijding van experts en burgerwetenschappers hebben we nu een belangrijke stap vooruitgezet: meer dan 1.000 van de 155.000 bekende schimmelsoorten ter wereld zijn nu beoordeeld op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten."

De rode lijst is de meest uitgebreide bron van informatie over het risico op uitsterven. "Nu is het tijd om deze kennis om te zetten in actie en het bijzondere schimmelrijk te beschermen. De enorme ondergrondse netwerken houden de natuur en het leven zoals wij dat kennen in stand houden."

Waarom schimmels afnemen

Redenen van de afname van schimmels zijn onder andere de snelle groei van landbouw- en stedelijke gebieden, stikstof- en ammoniakafspoeling uit meststoffen en vervuiling door motoren. Dit zijn ernstige bedreigingen in Europa, die impact hebben op soorten die bekend zijn in het traditionele platteland, zoals de vezelige wasplaat.

Andere schimmelsoorten worden met uitsterven bedreigd door ontbossing voor de houtproductie, illegale houtkap en vrijmaken van land voor landbouw. Het kappen van oerbossen is bijzonder schadelijk en vernietigt schimmels, die vervolgens door rotatiebosbouw niet de tijd krijgen om zich te herstellen. Dertig procent van de oude naaldbossen in Finland, Zweden en Rusland is sinds 1975 gekapt, waardoor soorten zoals de reuzenridderzwam (Tricholoma colossus) kwetsbaar zijn geworden. Ook klimaatverandering heeft invloed op schimmels. Zo worden soorten onder andere met uitsterven bedreigd door veranderingen in bosbranden in de Verenigde Staten

Ondergronds leven en hout

"Hoewel schimmels voornamelijk ondergronds en in hout leven, heeft hun verlies gevolgen voor het bovengrondse leven dat van hen afhankelijk is", zegt professor Anders Dahlber die mede-coördinator is van de Rode Lijst van de IUCN. "Als we schimmels verliezen, verliezen we ook de ecosysteemdiensten en veerkracht die ze leveren. Van weerstand tegen droogte en ziekteverwekkers in gewassen en bomen, tot de opslag van koolstof in de bodem."

"Het is belangrijk dat er meer oerbossen worden beschermd. Bij het beheren van bossen moet rekening worden gehouden met schimmels, bijvoorbeeld door dood hout en bomen te laten liggen. Proactief bosbeheer kan ook helpen bij het reguleren van de intensiteit van bosbranden."

Bron: IUCN

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor