Het lijkt haast of er een mythisch wezentje op een blad zit, maar het is een sprinkhaan! Een knopsprietje (Myrmeleotettix maculatus) om precies te zijn. Dit exemplaar heeft een erg bijzonder patroon, die de illusie wekt dat een gezichtje je aanstaart vanuit de begroeiing. Het beestje werd gespot en vastgelegd door Regien Quartel op een heideheuvel in Loenen, Gelderland.
Dat het knopsprietje op een heideheuvel wordt gespot is niet vreemd. Deze sprinkhaan is namelijk dol op zandgronden zoals droge heidevelden en duinen. De veelvoorkomende soort in Nederland is te herkennen aan de antennen die op het eind verdikt zijn met een soort knopje. Dat zie je vooral duidelijk bij mannetjes, die de antennen gebruiken voor de balts. Verder herken je ze aan de x-vormige inkeping van de zijkielen van het halsschild.
Nimf van een knopsprietje
© Fotograaf Barky
Het masker-achtige gezicht op het knopsprietje uit het filmpje is niet kenmerkend voor de soort. "Het ziet er inderdaad gek en een beetje creepy uit", zegt sprinkhaanexpert Roy Kleukers. "Omdat er boven op de ogen twee zwarte vlekken zitten, zie je een soort schijngezichtje. Twee donkere ogen met een nepneus. Dat is toeval, als gevolg van de kleurvariatie." Knopsprietjes komen namelijk voor in allerlei kleuren combinaties van groen, grijs, bruin en rood.
Toch is er wellicht een verklaring voor dit gezichtje. Namelijk pareidolie: de behoeft van onze hersenen om verbanden te leggen, zelfs als die er niet zijn. In 2016 hield Vroege Vogels een fotowedstrijd over dit fenomeen. Die kun je hier terugzien!
Bron: Waarnemingen.nl
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.