Onze fotografen doen elke week hun stinkende best om mooie natuurfoto’s te plaatsen, maar in dit druilerige weer is dat wel een uitdaging. Ze werken hard om de laatste flarden kleur in de natuur vast te leggen. Gelukkig hebben recente inzendingen gezorgd voor een regenboog aan kleuren op onze website!
Zevenstippelig lieveheersbeestje
© Fotograaf LadyAnnOriginal
In de winter zoeken zevenstippelige lieveheersbeestjes beschutte plekken op zoals planten of gebouwen. Ze gaan in een soort winterslaap, verminderen hun activiteit en komen pas weer tevoorschijn wanneer de temperaturen stijgen.
Zaad van de kardinaalsmuts
© Fotograaf Jeanet1
De laatste vruchten van de kardinaalsmuts hangen nog net aan de boom. Uit de rozerode doosvrucht komen vlezige, oranje zaden tevoorschijn komen. Vogels eten deze zaden en helpen zo mee aan de verspreiding van de kardinaalsmuts.
Kleverig koraalzwammetje
© Fotograaf ansbissels
Altijd leuk om deze gele zwammetjes tegen te komen. Kleverig koraalzwammetjes leven op sterk vermolmde naaldbomen, vaak op de met mos bedekte stronken van sparren. Fotograaf Ans Bissels vindt dit zwammetje op een kaboutervuurtje lijken.
Gewoon haarmos
© Fotograaf Jacqsluis
Mossen zijn het hele jaar door te vinden, maar in de winter valt het felle groen net wat meer op. Dit fel groene pruikje is gewoon haarmos. Deze mossoort kan grote zachte, heldergroene moskussens vormen, bestaand uit zeer veel kleine mosplantjes.
IJsvogel
© Fotograaf Jaap Vos
De kleur blauw is op dit moment niet makkelijk te vinden in de natuur. Als je het voorbij ziet flitsen, is de kans groot dat het een ijsvogel is. Doordat de blaadjes van de bomen zijn, is het een stuk makkelijker om deze vogel goed in beeld te krijgen.
Paarse knoopzwam
© Fotograaf CorvandeWiel
Paarse knoopzwammen zie je meestal in hun onvolgroeide fase, waarbij de vruchtlichamen nog knop- tot kussenvormig zijn. Op deze foto is de zwam echter al in de volgroeide fase, waarbij zijn ze schijfvormig zijn. "Het oogt als een fraai decemberboeketje", schrijft fotograaf Cor van de Wiel.
Technisch gezien zijn zwart en wit geen kleuren, het zijn nuances. Dat maakt deze das natuurlijk weinig uit, want die ziet er gewoon prachtig uit. Ondanks het contrast is het dier tussen de planten juist goed gecamoufleerd. "Het is fascinerend als je een das uit het donker op ziet duiken", schrijft fotograaf Kees van Dommele.
Heb je ook een mooie natuurfoto gemaakt? Plaats deze dan op onze fotopagina.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.