Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kennis over gaasvlieg neemt toe! Gaasvliegenproject is succesvol

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2226 keer bekeken
  •  

Sinds twee jaar is het Grote Gaasvliegenproject gestart door EIS Kenniscentrum en Naturalis, simpelweg om meer aandacht te generen voor deze vrij onbekende insectengroep. Want gaasvliegen zijn eigenlijk overal, maar ze worden vaak niet als dusdanig herkend. En met name de groene gaasvlieg kun je overal aantreffen.

Kennis over gaasvliegen

Sinds 2022 is het Gaasvliegenproject in het leven geroepen om de kennis over deze groep insecten te vergroten. De groep is namelijk heel gevarieerd en kan onderverdeeld worden in diverse families, waaronder de groene en bruine gaasvliegen. In Nederland komen zo’n 100 soorten voor die je kan aantreffen in bomen, in hoog gras, langs beken en zelfs bij je thuis.

Samen met het project zijn er twee online soortenzoekers gecreëerd zodat iedereen de verschillende soorten kan identificeren. Eentje voor de bruine gaasvliegen en eentje voor de groene gaasvliegen. En met succes, want sinds de lancering worden er op waarneming.nl veel waarnemingen doorgevoerd en zijn er actieve online discussies over de juiste determinatie.

gaasvlieg Zwartadergaasvlieg

Zwartadergaasvlieg (Nineta inpunctata)

© Fotograaf Gerard Lommen

Herken een gaasvlieg

Het meest opvallende aan gaasvliegen zijn de vleugels met een netachtige vleugeladering en het langwerpige lijfje. Ze lijken een beetje op mini-libelles, met het verschil dat ze langere antennen hebben en dat hun vleugels als een dakje over het lijfje gevouwen zijn. Gaasvliegen zijn er in alle vormen en maten: van een klein poederachtig beestje van enkele millimeters tot grote gevaartes van ruim vier centimeter, van groen tot vaalbruin of zwart gekleurd, met of zonder vlekken, en ga zo maar door. Daarom is een juiste determinatie ook belangrijk voor het project.

Opvallend aan de insecten is ook hun manier van vliegen. Ze hebben een warrige manier van opvliegen die je wel eens ziet bij insecten als je door hoog gras loopt. In het bovenstaande slowmotion filmpje van onze verslaggever Jesper Buursink zie je hoe een groene gaasvlieg, het goudoogje, opstijgt.

Bijzondere vondsten

Sinds de lancering van het Gaasvliegenproject zijn er al meerdere bijzondere soorten ontdekt of herontdekt, waarvan van sommigen niet bekend was dat ze in Nederland voorkwamen. Voor de groene gaasvliegen gaat het om de zwartadergaasvlieg, de zwartstreepgaasvlieg en de groenkopgaasvlieg. De zwartadergaasvlieg is zelfs een zeer zeldzame soort, een vrij grote gaasvlieg met volledig zwarte vleugeladering die onder andere in Zuid-Limburg is aangetroffen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.