Natuurgebied de Kempen-Broek
© Mario de Heer
Het Grenspark Kempen-Broek mag zich vanaf vandaag een UNESCO Biosfeergebied noemen. Het Kempen-Broek is hiermee het eerste grensoverschrijdende UNESCO Biosfeergebied in de Benelux.
In Biosfeergebieden draait alles om vrijwillige samenwerking. Unesco omschrijft ze als "proeftuinen voor duurzame ontwikkeling". Het nieuwe label betekent niet zozeer dat de natuur daar nu strikter wordt beschermd. Het idee achter deze gebieden is om er te "onderzoeken hoe mens en natuur ook in de toekomst in evenwicht kunnen samenleven".
Het natuurgebied mag nu in één adem worden genoemd met het cultuurlandschap van de Maasheggen, het andere biosfeergebied in Nederland. Dat is een mijlpaal voor dit rewildinggebied in Noord-Limburg en over de Belgische grens. Wereldwijd zijn er 748 biosfeergebieden in 134 landen die als icoon voor duurzame ontwikkeling dienen. Slechts 23 zijn grensoverschrijdend, met nu Kempen-Broek als 24ste. Zo wordt het gebied meteen een “sterk merk” en deel van een internationaal netwerk van gebieden waar mensen en natuur op een duurzame manier samenleven.
Kempen-Broek is een lappendeken van verschillende landschappen: bos, hei, beken en moerassen worden afgewisseld door akkers en graslanden. Het gebied is relatief onbekend, wat gezien de waardevolle natuur eigenlijk verrassend is, stelt ARK. De komende jaren werkt ARK, met steun van de Nationale Postcode Loterij, opnieuw aan aankoop van potentiële nieuwe natuur. Zo probeert de organisatie de nu al waardevolle gebieden nog beter te verbinden, groter en robuuster te maken.
ARK Rewilding Nederland werkt in het Kempen-Broek aan grootschalig ecosysteemherstel. Samen met partners WWF België, Limburgs Landschap, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Natuurmonumenten en provincies en gemeenten.
Bron: ARK Rewilding Nederland en ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.