Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Iconische geelvleugelamazone na bijna 80 jaar terug op Aruba

  •    •  
04-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8750 keer bekeken
  •  
Lora

Lora

© Bron: FPNA

Het is een groengele papegaai, die flink wordt bedreigd in zijn voortbestaan. De geelvleugelamazone (Amazona barbadensis) was ooit een van de meest iconische vogels van Aruba. Maar in 1947 verdween de papagaai van het eiland. Uitgeroeid door stroperij en de jacht. Maar de lora, zoals hij op Aruba wordt genoemd, is nu na bijna 80 jaar weer terug. Onlangs zijn tientallen exemplaren uitgezet op het eiland. En daarbij heeft de lokale natuurorganisatie hulp gekregen van medewerkers van vogelpark Avifauna.

Sleutelrol

Ondanks dat de lora tot enkele weken geleden niet meer voorkwam op Aruba, zagen veel bewoners van het eiland de kleurrijke papegaai-achtige nog steeds als een belangrijk onderdeel van het erfgoed. Verder is de geelvleugelamazone ook een belangrijke verspreider van zaden van bepaalde inheemse planten en bomen. Daarom kan de herintroductie van de lora volgens natuurbeschermers een grote rol spelen bij het verbeteren van de biodiversiteit op Aruba.

Aruba

Aruba

© falco

Smokkel

De 25 jonge vogels, die in januari zijn uitgezet, zijn afkomstig van buit gemaakte smokkelwaar. In 2022 werden de vogels, samen met andere diersoorten in beslag genomen in de buurt van Aruba. De illegale handel in papegaaienkuikens is een groot probleem in de hele wereld. De geelvleugelamazones komen onder meer voor op Bonaire en Venezuela, maar er wordt zoveel gestroopt, dat deze soort onder enorme druk staat. De lora is in 2021 op de Rode Lijst gezet van bedreigde soorten van de IUCN. Op dit moment wordt de wereldwijde wilde populatie geschat op minder dan 10.000 individuen.

Geelvleugelamazone

Geelvleugelamazone

© Bron: FPNA

Geluk bij een ongeluk

Wat moet je met 25 in beslag genomen papegaaien? Natuurorganisatie Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) besloot om de dieren op te lappen en te herintroduceren op het eiland. De natuurbeschermers hebben hierbij hulp gekregen van medewerkers van vogelpark Avifauna, die veel ervaring hebben met papegaai-achtigen in gevangenschap. In januari zijn de dieren uitgezet in het wild, in Parke Nacional Arikok. De FPNA wil de populatie geelvleugelamazones de komende jaren uitbreiden op het eiland.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.