© Fotograaf: AdBakker
Hommels kunnen pesticiden in nectar niet proeven zelfs niet als het een dodelijke concentraties is. Het onvermogen van hommels om verontreinigde nectar te detecteren en te vermijden, zorgt voor een hoger risico op blootstelling aan pesticiden, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Dit zal uiteindelijk ook een bedreiging vormen voor de bestuiving van gewassen.
Bijen en hommels staan erom bekend bedreven te zijn in het proeven en onderscheiden van suikeroplossingen. Bepaalde giftige stoffen, zoals kinine, smaken 'bitter' voor bijen, dus de onderzoekers wilden achterhalen of dit smaakvermogen hen kon helpen pesticiden te vermijden.
De onderzoekers maakten gebruik van elektrofysiologie om de reacties van neuronen in de monddelen van aardhommels (Bombus terrestris) te bestuderen. Ze voerden ook gedragsexperimenten uit om de voedingsgewoonten van deze hommels te observeren wanneer ze suikeroplossingen en met pesticiden doordrenkte suikeroplossingen aangeboden kregen.
De belangrijkste bevindingen geven aan dat de reacties van de neuronen hetzelfde waren, of de hommels nu een suikeroplossing of suiker bevattende pesticiden voorgeschoteld kregen. Bovendien consumeerden de hommels dezelfde hoeveelheid voedsel, ongeacht of de oplossing pesticiden bevatte, zelfs bij concentraties die hen erg ziek zouden kunnen maken. Dit duidt erop dat de monddelen van hommels geen mechanismen hebben om gangbare pesticiden in nectar te detecteren en te vermijden.
De studie benadrukt het belang van het begrijpen van hoe pesticiden van invloed zijn op bestuivers zoals hommels. Het feit dat hommels pesticiden niet kunnen proeven en geen onmiddellijke negatieve gevolgen ervaren bij consumptie, roept zorgen op over het mogelijke wijdverbreide contact van hommels met schadelijke stoffen. Dit gebrek aan vermogen om nectar met pesticiden te vermijden, kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de individuele gezondheid van de hommel als de gezondheid van allerlei bijenpopulaties in het algemeen.
De onderzoekers suggereren dat de bevindingen gevolgen hebben voor het gebruik van pesticiden op gewassen en benadrukken het risico dat bijen lopen door hun onvermogen om nectar met pesticiden te vermijden. Het idee om te zoeken naar niet-toxische stoffen die voor bijen slecht smaken en kunnen dienen als een 'afschrikmiddel' op de met pesticiden behandelde gewassen. Dit zou volgens de onderzoekers een interessante richting kunnen zijn voor toekomstig onderzoek.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.