Velduil
© Kasteelheertje
Door regelmatige muizenuitbraken lijken velduilen het beter te doen in Nederland. Ook in 2023 bereikten de velduilen een piekjaar in het aantal broedparen. Dit was verassend, omdat door de natte winter met vorstperiodes het aantal veldmuizen afnam. Toch bleven er genoeg veldmuizen over om de velduilen te voeden. Maar of dit zo blijft voor 2024 is nog maar de vraag.
Er werden in totaal 54 Friese velduil territoria vastgesteld. De meeste velduilen vestigden zich op veengrond in het Lage Midden van Friesland. Meestal in agrarisch gebied op raaigrasland. Van de dertien paren op de Waddeneilanden herbergde Schiermonnikoog tien territoria en Terschelling drie. De velduilen lijken een voorkeur te hebben voor zeekweek en duindoorn om in te nestelen.
Van dertien succesvolle binnenlandse nesten vlogen 68 tot 75 jongen uit, waarvan 58 voorzien van een ring. Het aantal kan hoger liggen, omdat ook in andere provincies territoria werden vastgelegd.
© foto: Rob Buiter
Sinds het begin van dit millennium zijn er drie grote veldmuisuitbraken geweest in Friesland. Wat leidde tot meer broedende velduilen. De uitbraken vonden plaats op intensieve, ontwaterde landbouwgrond. Ook spelen de zachte winters een rol bij de uitbraken. Op andere plekken in Europa is een soortgelijke trend zichtbaar waar uitbraken van veldmuizen, velduilen aantrekken.
De afgelopen natte winter voorspelt weinig goeds voor veldmuizen. Door de nattigheid worden minder jongen geboren en sterven meer individuen. Toch zijn er nog veel plekken waar veldmuizen zich staande weten te houden. Zolang er veel veldmuizen in een gebied te vinden zijn, zullen velduilen zich hoogstwaarschijnlijk blijven vestigen.
Bron: Nature Today
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.