Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote groep zeehonden rust op een wandelende zandplaat

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zeehonden voornse duin tv

Steeds meer zand strijkt neer in de monding van het Haringvliet. Daardoor is er een grote zandplaat ontstaan die steeds meer richting Voorne 'wandelt': de Hinderplaat. Zeehonden gebruiken de plaat om te rusten. Onder toeziend oog van zeehondenwachter Ad van den Berge gaan we per boot richting de plaat.

De Hinderplaat is gaan groeien in de jaren 80, waarschijnlijk als gevolg van de aanleg van de Haringvlietsluizen en de Maasvlakte. Door de sluizen stroomt er minder water over de monding van het Haringvliet en wordt er minder zand afgevoerd. Daarnaast steekt de Maasvlakte ook een stuk uit de kust, waardoor de zeestroming die van zuid naar noord langs onze kust loopt, minder zand wegzuigt. De plaat is twee keer per dag zichtbaar met laagwater en verdwijnt daarna ook weer onder het water. Langzaam 'wandelt' de zandplaat richting de kust onder invloed van het getij.

Grijze en gewone zeehonden

De onbegroeide plaat is de perfecte rustplek voor zeehonden, er zijn er soms wel 200 tegelijk te zien. Hier liggen ze met laagwater om uit te rusten. Ze kiezen vaak voor de kant van de zandplaat richting de Noordzee, daar is het water meteen na de zandplaat diep en kunnen ze bij gevaar snel het water induiken.  

Er ligt een mengelmoes van gewone zeehond en grijze zeehond. Hoewel het aantal gewone zeehonden in de Scheldes nog redelijk goed is, nemen de aantallen rond Voorne gestaag af. Deze afname zie je ook in de Waddenzee van Nederland tot Denemarken. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Het aantal grijze zeehonden neemt daarentegen toe, zowel in de Delta als in de Waddenzee. Deze populaties worden nog jaarlijks aangevuld door dieren vanuit de Britse eilanden. 

Zeehonden zijn slimme dieren

De grijze zeehond gebruikt de Hinderplaat niet alleen om te rusten. Rond de kerstdagen gebruiken ze de plaat ook om jongen te werpen. Grijze zeehonden kienen het zo uit dat ze dit precies na springtij doen. Bij dit extreme hoge water verdwijnt de plaat namelijk volledig onderwater. Door precies daarna hun jongen te baren, kunnen ze daar nog zeker twee weken liggen met hun pups in de veiligheid die de zandplaat biedt. 

Kijk zondag 3 november 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over Voornes Duin op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.