Op het Groene Strand van Terschelling verklaren twee grijze zeehonden elkaar de liefde. Zo beschrijft Pieter Gordijn de speels bijtende en stoeiende dieren die hij filmde in de branding van de zee.
Dit grootste zeeroofdier van ons land heeft opvallend stevige kaken. Die komen goed van pas als ze jagen op vissen als kabeljauw. Hij kan wel honderd meter diep duiken en twintig minuten onder water blijven.
De vrouwtjes trekken in de winter naar ijsplaten of zoals in onze Waddenzee zandplaten. Elk jaar komen ze naar dezelfde plek, soms in kolonies van tientallen tot duizenden tegelijk. Na een draagtijd van 11,5 maand wordt het jong geboren. De jongen hebben een wollige vacht en kunnen dan nog niet zwemmen. Ze hebben in die periode hun moeder met haar vette moedermelk hard nodig.
Nadat het vrouwtje enkele weken voor haar jong gezorgd heeft, is het alweer paartijd. De mannetjes zetten dan alles op alles en geven veel aandacht aan de vrouwen. Ook verdedigen ze hun vrouwtjes tegen andere mannetjes. Daar gebruiken ze die stevige tanden dan weer niet echt voor. Vaak beëindigen de mannen de strijd al af als ze weten dat ze niet tegen hun tegenstander op kunnen.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.