Spitssnuitdolfijn
© Kelp Marine Research
Greenpeace gaat samen met een groep wetenschappers onderzoek doen naar kwetsbare zeezoogdieren in het noordpoolgebied. Ze willen meer te weten komen over walvis- en dolfijnsoorten die last kunnen hebben van diepzeemijnbouw. Noorwegen heeft in juni gebieden aangewezen waar mogelijk belangrijke grondstoffen gewonnen kunnen worden.
In het gebied liggen onderwaterbergen en diepzeeruggen. "Het is bekend dat walvissen en dolfijnen onderzeese bergen gebruiken als voedsel- en broedgebied of zelfs als navigatiehulp tijdens hun migraties", stelt Greenpeace. De organisatie maakt zich grote zorgen om de effecten van diepzeemijnbouw. "Walvissen en dolfijnen zijn zeer gevoelig voor industriële activiteiten en geluidsoverlast."
De wetenschappers doen daarom komende weken onderzoek naar de zeezoogdieren vanaf een Greenpeaceschip. "We zijn geïnteresseerd in welke soorten er in het gebied voorkomen en ook in hun gedrag. We hopen dat onze wetenschappelijke gegevens een aanvulling zullen zijn op ander onderzoek in het gebied", zegt ecoloog Kirsten Young van de Universiteit van Exeter, die ook aan boord is van het schip. Het onderzoek begint bij het eiland Jan Mayen en eindigt na ongeveer twintig dagen op Spitsbergen.
Greenpeace is kritisch op de Noorse overheid, die de diepzeemijnbouw wil toestaan. "De Noorse regering negeert de waarschuwingen van honderden bezorgde wetenschappers en gokt met kwetsbare ecosystemen en het levensonderhoud van toekomstige generaties. Met deze stap heeft Noorwegen alle internationale geloofwaardigheid als verantwoordelijke oceaannatie verloren," zegt campagnevoerder Haldis Tjeldflaat Helle.
De Noorse overheid maakte eerder dit jaar bekend dat belangrijke metalen zoals koper, zink en kobalt waren gevonden in de bodem van de Noorse Zee en de Groenlandse Zee. Deze stoffen zijn van groot belang voor de energietransitie. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor elektrische auto's en windmolens. Oslo zei te willen uitzoeken hoe de grondstoffen op een duurzame wijze gewonnen kunnen worden, zonder schade aan natuur en milieu.
Natuur- en milieuorganisaties zijn al langer tegen mijnbouw op de zeebodem. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) kondigde in mei een rechtszaak aan, omdat Noorwegen volgens de organisatie te weinig onderzoek doet naar de impact van diepzeemijnbouw.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.