Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftigste paddenstoel ter wereld groeit in Randmeerbossen

  •    •  
04-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1911 keer bekeken
  •  

In de oude Zuiderzeebodem van de Flevopolder zitten nog schelpenbanken, kalk en zout. Deze bodem zorgt voor unieke paddenstoelen in dit gebied. De droogte heeft de komst van paddenstoelen iets vertraagd, maar dankzij de regen van afgelopen tijd schieten er toch al paddenstoelen uit de grond. 

De Voorlanden

Een bijzonder gebied voor paddenstoelen is De Voorlanden. Het is een gebied dat buitendijks ligt in een uitloper van het randmeer Wolderwijd. Dit stuk land is gevormd toen er een diepere vaargeul gegraven moest worden voor de scheepvaart. Het zand dat daar uitgegraven werd, is tegen de dijk gelegd met de bedoeling om er strand van te maken. Nu is het een bijzonder stuk natuur waar in het voorjaar orchideeën groeien en nu dus paddenstoelen.

Omdat het zand vanuit de geul tegen de dijk aan is gelegd, ontstond hier een gradiënt van verschillende bodems. De natte bodem naast het water wordt droger naarmate je richting het opgeworpen zand van de dijk loopt. Het droge en voedselarme zand gaat vervolgens weer over in de rijke klei waaruit de dijk is opgebouwd.

paddenstoel_tv

Gekraagde aardster

Bossoorten

Ook in de bossen zelf komen veel soorten voor. Bij het planten zijn veel verschillende bomen aangeplant, wat ook zorgt voor een diversiteit aan paddenstoelen. Ook vind je op sommige plekken in de Flevopolder naast zeeklei ook zand. In tegenstelling tot veel zandbodems in de rest van Nederland, is de bodem hier niet zuur maar basisch, dankzij het kalk uit de Zuiderzeetijd. Deze bijzondere bodem trekt op zichzelf ook alweer bijzondere paddenstoelen aan. 

Groene knolamaniet

Een bijzondere soort die we tegenkomen is de groene knolamaniet. Van buiten ziet hij er niet heel spannend uit, maar je kunt het beste van deze paddenstoel afblijven. Het is namelijk een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. De paddenstoel zit vol met het stofje alfa-amanitine en bevat daarnaast nog zeven andere gifstoffen. De stoffen werken op de lever en kunnen bij inname tot een dodelijke afloop leiden.

groene_knolameniet

Groene knolameniet

© Vroege Vogels

Kijk ook zaterdag 5 november 2022 naar de Randmeerbossen om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor