Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige stoffen in Noord-Hollands slootwater

  •    •  
10-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Moestuin

© Moestuin - Bron: Pixabay

Op verschillende plekken in de provincie Noord-Holland zijn giftige stoffen aangetroffen in het slootwater. GGD Hollands Noorden adviseert inwoners die gebruik maken van water dat de stoffen bevat: maak je je zorgen, gebruik het water dan niet. Je kunt dan kiezen voor kraan- of regenwater.

Bestrijdingsmiddelen gevaar voor mens en natuur

In de Noord-Hollandse wateren zijn meerdere verboden stoffen aangetroffen zoals: dinoterb en fenchloorfos. De stoffen werden aangetroffen in de West-Friese polder De Drieban bij Venhuizen, het Natura 2000-gebied Zwanenwater bij Callantsoog, het water bij de Westelijke Randweg in Beverwijk en de Westerduinweg in Petten. Aan de kust is zelfs zoveel dinoterb aangetroffen dat het vijf keer de veiligheidsnorm heeft overschreden.

De metingen zijn altijd al openbaar geweest, maar milieuorganisatie MOB heeft de metingen nu naast elkaar gezet. Daaruit komt naar voren dat aantallen dinoterb sinds 2017 alleen maar toegenomen zijn, hoewel de stof al zeker twintig jaar verboden is.

Zo min mogelijk slootwater gebruiken

Tuinders hoeven ondanks alles toch niet direct voor hun gezondheid te vrezen, zegt adviseur milieu en gezondheid Jacobje Visser. "Het is natuurlijk godgeklaagd dat het in ons water zit, maar het is vooral enorm giftig voor de vissen en ander waterleven. Word je er direct ziek van? Bij normaal gebruik niet. Toch lijkt het streven naar een zo min mogelijke inname ons heel goed."

Ook zwemmen in sloten wordt altijd afgeraden, zegt Visser. "Daar kun je sowieso erg ziek van worden. Niet alleen vanwege de vondst van giftige stoffen, maar ook door van de ziekte van Weil, die wordt overgedragen door ratten. Of door vogelpoep." Over de veiligheid van het oppervlaktewater van zwemplassen durft Visser nog geen uitspraken te doen. De waterkwaliteit daar is niet getest op de schadelijke stof.

Bron: NH Nieuws

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.