Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitgebloeide orchideeën, gierzwaluw en alle overige onderwerpen

  •    •  
16-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2253 keer bekeken
  •  
jean-en-marijke-cleassens

Jean en Marijke Cleassens met uitgebloeide orchidee

© Vroege Vogels

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 16 juli 2023. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
11:30 - Rosse vleermuizen in Leiden
46:00 - Uitgebloeide orchideeën
1:40:55 - Vogelzang Cursus gierzwaluw
2:10:30 - Rupsen en vlinders
2:21:55 - Snoekbaarzen in de Marker Wadden

Uitgebloeide orchideeën  

Na de bloei neemt voor veel mensen de interesse in planten af. Maar dat geldt niet voor Jean en Marijke Cleassens. Afgelopen jaren verdiepten ze zich in het herkennen van uitgebloeide orchideeën. Ze schreven er zelfs een boekje over. Verslaggever Gert Elbertsen bezoekt met het koppel een orchideënweide in het zuiden van het land. Het boekje over  uitgebloeide orchideeën hier gratis te downloaden.

veldjeorchideeen

Gezenderde snoekbaarzen op Marker Wadden

Sinds de aanleg van de Marker Wadden doet het Nederlands Instituut voor Ecologie, in samen-werking met Wageningen Marine Research, onderzoek naar de visstand bij deze nieuwe eilanden in het Markermeer. Dit gebeurt op veel verschillende manieren maar ook via het zenderen van vissen om zo op langere termijn hun gebruik van het nieuwe gebied te kunnen bepalen.

snoekbaarzen

De paal met de ontvangers wordt uit het water gehaald.

© Foto: Jesper Buursink

Cursus vogelzang: de gierzwaluw

De gierzwaluw is geen zwaluw, maar giert wel. Helaas maar gedurende korte tijd van het jaar. Traditioneel komen ze rond Koningsdag aan, en zijn ze eind juli wel weer zo'n beetje vertrokken. In de tussentijd komen ze alleen aan de grond om te broeden. Voor de rest doen ze alles - ja: alles - in de lucht. De gierzwaluw schreeuwt meer dan dat hij zingt. De gierzwaluw behoort tot een aparte familie, die niets met de 'echte' zwaluwen van doen heeft. Zijn wetenschappelijke naam ( Apus apus ) betekent: 'zonder pootjes'. Hij heeft natuurlijk wel pootjes, maar voor een vogel die zo weinig aan de grond komt hebben lange pootjes niet zo veel nut.

Gierzwaluw

© Fotograaf: o.w.zijlstra

Leiden lanceert zeven indicator soorten

Rosse vleermuis

Rosse vleermuis

© Fotograaf: FrancaDobbe

Hoe weet je of het met de biodiversiteit in je stad goed gaat? Wethouder klimaat van Leiden Ashley North bedacht een campagne om de Leidenaren mee te laten zoeken naar soorten.  Een van de soorten is de rosse vleermuis, een heel belangrijke soort volgens zowel de wethouder als stadsecoloog Wouter Moerland.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.