Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ga je dit weekend ook molshopen tellen?

  •  
15-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
reuzenmolshoop D 114 H 44 cm f AvDiepenbeekDSC00923

Reuzemolshoop

© Annemarie van Diepenbeek

Heb jij wel eens een mol gezien? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. Een molshoop daarentegen is veel eenvoudiger te spotten. Dankzij molshopen weten we waar mollen zitten zonder het dier zelf ooit te zien. Tijdens de jaarlijkse Mollentelling roept de Zoogdiervereniging op om op zoek te gaan naar molshopen en je waarnemingen door te geven. Aankomend weekend is het weer zover!

Waar is de mol?

Ieder jaar verzamelen we met behulp van de Mollentelling veel informatie over het voorkomen van de mol. Omdat één mol veel molshopen kan maken is het moeilijk om iets te zeggen over het aantal mollen. Wel ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van de soort. Door het tellen van molshopen weten we waar mollen voorkomen. Tegelijkertijd is het telweekend een goed moment om aandacht te besteden aan de mol. Wat is er zo bijzonder aan dit ondergrondse zoogdier en waarom mag je er eigenlijk heel trots op zijn wanneer hij in jouw omgeving voorkomt?

Record 2023

In 2023 werd de Mollentelling voor de vijfde keer georganiseerd. Dit jubileumjaar zorgde voor een recordaantal waarnemingen! Ruim 4800 tellers gaven bijna 68.000 waarnemingen in en buiten de tuin door. De meeste tellingen waren vorig jaar afkomstig uit Limburg, Gelderland en Zuid-Holland. Zouden zij dit jaar weer aan kop gaan?

Tel je mee?

Meedoen aan de Mollentelling kan op verschillende manieren. Waarnemingen van mollen of mollensporen, zoals molshopen, kun je doorgeven via het speciale mollenmeldpunt op Waarneming.nl of in de tuin via Tuintelling. Ook via Telmee.nl kun je jouw waarneming doorgeven. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming (molshoop, levende of dode mol) door te geven. Sta je bij een veld met veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal molshopen en voer dit getal bij het mollenmeldpunt in bij ‘Aantal individuen’. De verzamelde data wordt opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).

Wist je dat

  1. De Mollentelling georganiseerd wordt in februari, omdat het dan paartijd is voor de mol?
  2. Mollen eigenlijk hele nuttige dieren zijn om in je tuin te hebben?
  3. De haren in de vacht van een mol rechtop staan? Daardoor kan hij zich zonder ongemak zowel naar voren als naar achteren bewegen in zijn ondergrondse gangenstelsel.
  4. De mol niet blind is? Hij heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen, maar hij is niet blind.
  5. Kijk hier voor meer informatie over de mol en de Mollentelling.

Bron: Zoogdiervereniging, Tuintelling, Waarneming.nl, NDFF en BIJ12

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.