Mannelijke blauwborst met opvallende blauwe veren.
© Shirley Douwstra
Blauw is de minst voorkomende kleur in de natuur. De blauwe kleur in planten, wordt veroorzaakt door het pigment genaamd anthocyanine, maar dit komt niet voor bij dieren. Toch zijn er dieren die blauw lijken door een optische illusie genaamd ‘irisatie’. Door microscopische kleine structuren in de veren of de schubben, die het licht op een bepaalde manier breken, zien wij een blauwe kleur. Hieronder een aantal mooie Nederlandse voorbeelden. De blauwkleurige dieren zijn dus eigenlijk 'kleurloos'.
Hieronder een aantal mooie Nederlandse voorbeelden:
Parende IJsvogels.
© WillemDeWolff
De bekendste dieren die kleur blauw lijken te bezitten zijn vogels. Hét voorbeeld van een 'blauwe vogel’ in Nederland is de ijsvogel. Deze vogel staat bekend om zijn oranje buik en blauwe rug, toch zijn de 'blauwe’ veren eigenlijk pigmentloos.
Boomblauwtjes iriseren ook.
© boogschutters
Niet alleen voor de veren van vogels, maar ook voor de schubben van het boomblauwtje werkt de optische illusie. De structuren op de kleurloze schubben van de vleugels van het blauwtje breken het licht op dezelfde manier als de veren van de van blauwe vogels.
Pimpelmeesje tussen kersenbloesem.
© Karin Broerse
De pimpelmees is te herkennen aan zijn blauwe kapje. Dit exemplaar maakt tussen de roze kersenbloesem een mooie kleurrijke verschijning met zijn blauwe, witte gele en zwarte veren.
Mannelijke heikikker met blauwe waas
© ekster
Hoe de blauwe kleur zichtbaar wordt bij de heikikker is nog niet helemaal bekend. In de paringstijd krijgen mannelijke heikikkers een blauwige waas over hun huid om hun dominantie te uiten aan andere mannetjes en vrouwtjes te verleiden. Lang ging men er van uit dat dit een foutje van de natuur was, maar na de paringstijd krijgen de mannetjes hun gewone bruine kleur terug.
Mannetjes blauwborst
© Robert Moeliker
Naast het roodborstje kent Nederland ook de blauwborst. Nu het voorjaar is, komen de blauwborsten in grote getalen terug naar ons land om te gaan broeden. Om een partner te vinden is in de paringstijd het borstje feller blauw dan in het najaar.
Muntgoudhaantje met blauw oplichtende dekschilden
© petjoe
Ook bij insecten, zoals het muntgoudhaantje, kan je door irisatie een mooie blauwe gloed zien op de dekschilden van de kever. Omdat de gloed afhangt vanuit welke hoek het licht valt, is dit een goed voorbeeld van irisatie door structuren op het schild.
Heb je ook een mooie natuurfoto gemaakt? Plaats deze dan op onze fotopagina.
Bron: Onzenatuur.be & rootsmagazine.nl
Thema's:
Meer over:
blauw, vogels, geleedpotigen, insecten, amfibieën, heikikker, blauwtje, pimpelmees, goudhaantje, ijsvogel, blauwborstMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.