Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 6 november 2022

  •    •  
06-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
858 keer bekeken
  •  
Knolhoningzwam

Knolhoningzwam

© Rob Belterman

Honingzwammen, roepende boomklevers, een bloeiende winterprunus, een tjiftjaf, een bloeiende mahoniestruik en een pronkende oranje bekerzwam. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

IJsgors

Hans Gartner uit het Friese Nes meldt: ‘Vanmorgen een velduil, een groep van zo’n 30 strandleeuweriken, in een plasje vlakbij de dijk. Doorlopend richting Moddergat zag ik op verschillende plekken ijsgorzen’. In het Engels worden ze ‘Lapland buntings’ genoemd. IJsgorzen zien we in Nederland vrijwel alleen in de winter. Vaak zijn ze te vinden op schorren en kwelders. De gorzen broeden in het hoge noorden, op schaars begroeide graslanden of heide.

IJsgors

IJsgors

© gerkevisser

Laatste sluipwespen

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘Deze week vond ik op de dichtgemetselde gangen van het insectenhotel, nog een paar fraaie sluipwespen. Het zijn langwerpige zwarte lijven met oranje poten. En achteren hebben ze een enorme legboor. Ze parasiteren op de roze metselbij en de tronkenbij, die hier hun eitjes hebben gelegd’. Sluipwespen hebben een bijzondere manier van voortplanting. Als een eitje bevrucht wordt, komt er een vrouwtje uit. Als het eitje niet bevrucht wordt, komt er een mannetje uit.

sluipwesp_zg

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor