Rode wouw
© Bonteklepper
Overtrekkende kraanvogels, wespen op de bloeiende klimop, een ruzie tussen een rode wouw en twee blauwe kiekendieven, een hazelworm en overtrekkende kolganzen. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Robin, 6 jaar: ‘Ik ben nu bij opa en oma in Best (in Brabant). En in de tuin van mijn opa en oma heb ik twee paddenstoelen gevonden. Het zijn aardappelbovisten’. Deze zwam heeft inderdaad iets weg van een flinke pieper. Maar eet deze zwam niet, want hij is giftig! De aardappelbovist is een stuifzwam. Via gaatjes boven op de hoed verspreidt de paddenstoel massaal zijn sporen. Stuiven noem je dat. Aardappelbovisten zijn knolvormig en bruingeel. Twee soorten die je in de Nederlandse bossen kunt vinden zijn de gele- en de kleine aardappelbovist.
Aardappelbovist
© Ladylove40
Ineke Allis uit Maarn: ‘Vandaag had ik net naar Vroege Vogels geluisterd, ik zit aan de koffie, en pal voor mijn raam zit een vuurgoudhaantje uitgebreid de struiken af te struinen om te kijken of er nog wat lekkere insecten zijn’. Elk jaar komen er vele goudhaantjes vanuit Scandinavië overwinteren in Nederland, samen met hun neefjes de vuurgoudhaantjes, die iets zeldzamer zijn. Het vuurgoudhaantje lijkt op het goudhaantje, heeft een heel mooi wit wenkbrauwstreepje en een iets rodere streep op z’n kruin. Jaarlijks broeden enkele duizenden paartjes in Nederland, vooral in de oostelijk helft van ons land.
Goudhaan. Bij deze soort ontbreekt die zwarte oogstreep. Ook heeft de goudhaan minder felle kleuren dan de vuurgoudhaan.
© kasteelheertje
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.