Biefstukzwam
© Fotograaf: Giel van der Pluijm
Overtrekkende kraanvogels, vliegenzwammen, een bloeiende toverhazelaar, blauwe kiekendieven, een biefstukzwam en een laatste kolibrievlinder. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt: ‘Tijdens een zonnige fietstocht zag ik nabij Swifterband op een stoppelkavel mijn eerste ruigpootbuizerd zitten. Deze soort wordt in Flevoland weinig waargenomen in de winter’. Ooit was de ruigpootbuizerd een heel algemene wintergast, maar nu is het een schaarse verschijning. De roofvogel, die een slagje groter is dan de buizerd en te herkennen is aan zijn bevederde poten, broedt op de toendra en in de bergen in Scandinavië. Daar leeft het dier van de lemmingen en woelmuizen. De overwinteraars gaan in Nederland op zoek naar muizen.
© Ruigpootbuizerd - Fotograaf Jaap van Rotten
Sjors Knottnerus meldt: ‘In Putten hoor ik ze voor het eerst dit jaar. Tsieeu, tsieeu! De sijsjes zijn terug’. De opvallend geelgroen gekleurde vinken broeden in kleine aantallen in Nederland. De exemplaren die nu worden gezien komen vermoedelijk uit Noord- en Oost-Europa. De meeste sijsjes-trek is in oktober. Het zijn typische zaadeters. Ze zijn vrij klein en gaan hard, voor je het weet is zo’n groepje voorbij en dat heeft ook deels te maken met het ijle roepje, waardoor je moeilijk de richting kan bepalen waar het geluid vandaan komt. Toch zie aan het vlieggedrag al meteen dat je met sijsjes te maken hebt: een dansende, golvende vlucht, een beetje vergelijkbaar met een groepje dansende muggen.
Een vrouwelijk sijsje
© Michel de Beer
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.