© Fotograaf: karelbuitenkam
Zoemende bijen, lepelaars, sneeuwklokjes, een zingende vink, een bloeiende dotterbloem, scholeksters, een paardenbloem, zingende spreeuwen en een atalanta. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). DIt keer een extra lange versie:
Tineke Kranendonk in Loenen aan de Vecht: ‘Gisteren zag ik de eerste citroenvlinder in de tuin vliegen. Bij de bloeiende rozemarijn. Het kleurde mooi bij de bloeiende toverhazelaar’. Veel mensen hebben deze week een eerste citroenvlinder gezien. Met de zachte temperaturen verschijnen ze vrij massaal. Omdat de citroenvlinder als vlinder overwintert, kan hij op mooie zonnige dagen in februari direct tevoorschijn komen. De vlinders zoeken dan naar nectar, maar ook naar een partner om te paren. De mannetjes zijn citroengeel, terwijl de vrouwtjes lichtgroen tot wit gekleurd zijn. Bij beide eindigen de vleugeltoppen in een hoekige punt.
© Fotograaf: Daksaya
Lou Franssen uit Maastricht: ‘Na gisterenmiddag, na een vertoning van de dweilorkesten in de stad, was zojuist het geluid van zo’n 80 kraanvogels te horen. Hoog boven de Maas naar het noorden. Prachtig. We zijn hier nu klaar voor Carnaval en dus ook voor de lente!’. In februari kan al trekkende kraanvogels waarnemen in Nederland. Het gaat nu meestal om doortrekkers. Ze broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Spanje en noordelijk Afrika. De kraanvogel is de enige grote vogel is die in ordelijke formaties vliegt en af en toe zweefpauzes in acht neemt. Ze vormen ook altijd een ordelijke V of een lange sliert, net als ganzen. De lange slanke nek wordt tijdens het vliegen gestrekt gehouden en de poten steken ver achter uit het lichaam.
Kraanvogels
© Jeroen La
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.