Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-landen stemmen voor verlaging beschermstatus wolf

  •    •  
25-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
wolf

© Rvb_fotografie

De ambassadeurs van de 27 EU-landen willen de beschermingsstatus van de wolf in Europa verlagen. Donderdag nemen de EU-landen hierover een definitief besluit. Dat gebeurt tijdens een vergadering van ministers van Economische Zaken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de milieuministers dit volgende maand zouden doen. Het proces wordt nu versneld. De Europese Commissie had eerder voorgesteld om de status van de wolf te verlagen van 'strikt beschermde' naar 'beschermde' soort. Nederland heeft voor gestemd.

De beschermde status van de wolf is vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag met afspraken over het behoud van dieren- en plantensoorten. Ook de EU-landen hebben dat verdrag ondertekend. De EU-landen willen hun invloed aanwenden om die Conventie van Bern op het punt van de wolf aan te passen. De bescherming van de wolf is ook geregeld in de Europese Habitatrichtlijn, die de EU-landen ook willen aanpassen.

Vraag om wolven in te tomen

Het voorstel van de Europese Commissie kwam er op aandringen van het Europees Parlement. Dat heeft in 2022, onder invloed van bezorgde landbouwers en dierenbezitters, gevraagd om de wolf in te tomen. Volgens de analyse van de Europese Commissie is dit gelet op de aantallen wolven ook mogelijk.

Wetenschappers gespecialiseerd in wolven betwijfelen dat. Er zijn weliswaar veel wolven, klonk het dinsdag nog bij een conferentie in het Europees Parlement, maar de soorten zijn genetisch gezien niet sterk genoeg en wolven hebben ook nog altijd te maken met illegale jacht. Er zijn momenteel ongeveer 20.000 wolven in Europa.

Reacties

SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen noemt het "goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf". Hij stelt dat er in dichtbevolkte gebieden als Nederland onvoldoende ruimte en voedsel is voor de wolf. "We zien de aanvallen op vee toenemen en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt."

Ook Europarlementariër Sander Smit (BBB) is tevreden. "Het is duidelijk dat deze verlaging van de beschermstatus een essentiële eerste stap is in het beheren van probleemwolven die landbouwhuisdieren en inmiddels ook mensen aanvallen."

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) vindt het een "triest besluit". Ze zegt dat de wolf "nog steeds kwetsbaar is" en dat de wolf een gunstige invloed heeft op de natuur en op ecosystemen.

Animal Rights vindt het "teleurstellend" dat EU-landen de mate waarin wolven worden beschermd, willen verlagen. "Zelfs als de beschermingsstatus van de wolf wordt aangepast, betekent dit niet dat het makkelijker wordt het dier af te schieten"

WWF en de andere organisaties willen dat "decennia van succes" in het behoud van de soort in Europa worden voortgezet. Ze vinden verder dat strenger moet worden opgetreden tegen illegale jacht op wolven. Ook de betrouwbare reputatie van de EU staat volgens hen op het spel.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.