Het is een grappig gezicht: de kleine vogels die in de branding lopen en héél snel wegrennen als de golven komen. Deze drieteenstrandlopers broeden in Groenland, Siberie en Canada en de meeste drieteentjes trekken in het najaar naar de Afrikaanse kusten. De exemplaren die Nederland aandoen zijn op doortrek naar Afrika, maar er zijn er ook die in Nederland blijven om te overwinteren.
Aan het begin van de winter zitten ze voornamelijk aan de waddenkust, in het wad. En later in de winter gaan ze naar het strand, de Noordzeekust.
Emma Penning van het NIOZ doet al jarenlang onderzoek naar de drieteentjes. Om beter te begrijpen hoe de soort zich verspreidt, is het belangrijk om ook te kijken naar hun voedsel. Dit kun je doen door middel van observeren of door het analyseren van de uitwerpselen. Maar door deze methode kun je een vertekend beeld krijgen: je kunt niet alles zien en grote prooien zijn makkelijker te herkennen dan kleine prooien als je de uitwerpselen bekijkt. Door de uitwerpselen ook te onderzoeken op DNA, kun je nog beter achterhalen wat de drieteentjes gegeten hebben.
Natuurfilmer Roel Diepstraten en NIOZ-onderzoeker Emma Penning
© Vroege Vogels TV
Er is gekeken wat de drieteentjes eten in het najaar in het waddengebied. Uit de analyse kwam dat er overweldigend veel garnalen en krab in de uitwerpselen zat. En dat blijkt ook overeen te komen met de observaties die gedaan zijn. Dit is vrij opmerkelijk omdat hun menu veel veelzijdiger is in andere overwinteringsgebieden, zoals de Noordzeekust. Daarnaast is er bij de waddenkust ook ander voedsel voorradig, toch bestaat meer dan 90 procent van hun voedsel uit garnalen en krab. Waarom dit zo gebeurd, is nog niet duidelijk.
Kijk ook zaterdag 29 april 2023 naar Wintergasten om 19.15 uur op NPO 2!
Thema's:
Meer over:
drieteenstrandlopersMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.