Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige slangen in het zonnetje

  •    •  
01-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16885 keer bekeken
  •  

De adder is de enige inheemse giftige slang in Nederland. Het reptiel komt vooral voor in vochtige heidevelden, bossen en graslanden. Het zijn doorgaans schuwe dieren die zich het liefst verbergen en mensen vermijden. Toch wisten Martien van Beekveld, Marianne Janssen, Jasper ten Hoeve en José Alferdinck dit bijzondere reptiel vast te leggen in het Drentse Dwingelderveld. Het eerste beeld werd in oktober gemaakt, terwijl de overige beelden dit voorjaar zijn opgenomen.

Tijdens het voorjaar is de adder het vaakst te zien in de natuur. Dat is omdat de mannetjes vroeg in het voorjaar warme plekken met veel zon opzoeken. Dit is nodig voor de voltooiing van de sperma-rijping. Zodra de vrouwtjes ook uit de winterslaap komen gaat het mannetje via  geursporen op zoek naar vrouwtjes om mee te paren.

Koudbloedige reptielen

De slang heeft een voorkeur voor afgelegen, ruige plekken met veel beschutting tegen roofdieren zoals vossen en roofvogels. Daarnaast houdt het dier ook van zonnige open stukken om op te warmen. Omdat hij koudbloedig is, zijn ze afhankelijk van externe warmte. Vooral in de vroege ochtend of na een koele nacht zijn ze te vinden op zonnige plekken, waar het zonlicht helpt om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Dit proces is behalve voor de sperma-rijping ook essentieel voor hun spijsvertering en algehele activiteit.

Leefgebied van de adder

In Nederland komt de adder vooral voor op de Veluwe, in Drenthe en enkele delen van Noord-Brabant en Limburg. Het Nederlandse verspreidingsgebied is de noordelijke grens van hun Europese leefgebied. Het verdere verspreidingsgebied strekt zich uit van het Verenigd Koninkrijk tot Oost-Europa en zelfs delen van Azië.

Uniek uiterlijk en gedrag

Het uiterlijk van de adder is opvallend, met een zigzagpatroon over de rug dat varieert van donkerbruin tot zwart, op een grijze, bruine of roodachtige huid. Dit patroon werkt als schutkleur, waardoor de adder goed opgaat in zijn omgeving, en dient tegelijk als waarschuwingssignaal voor roofdieren.

Wil je meer weten over slangen in Nederland? Bekijk dan de aflevering van onze YouTubeserie Maar Natuuurlijk.

Bron: RAVON

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor