Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote groep kraanvogels, ruziënde bijeneters en siesel | Zelf Geschoten Buitenland

  •    •  
06-01-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2047 keer bekeken
  •  

Een gigantische groep kraanvogels in Zuid-Korea, drie bijeneters die ruziemaken op een tak en een siesel die een braam eet in Bulgarije. Deze filmpjes en meer zie je in de tweede compilatievideo met Zelf Geschoten filmpjes uit het buitenland. Voor de speciale buitenland radio-uitzending van zondag 5 januari verzamelden we in twee video's de mooiste filmpjes die we dit jaar ingestuurd kregen van over de grens. In de eerste compilatie zag je onder andere een bultrug in de Skjálfandi baai in IJsland, een zingende merel in de Nepalese bergen en kokende modderpoelen in Nieuw-Zeeland.

Nieuwsgierige grondeekhoorn en bijeneters

Eind mei stuurde Elma Gussenhoven ons twee filmpjes van een siesel in Bulgarije. Het kleine diertje, ook wel de Europese grondeekhoorn of zieselmarmot genoemd, eet met de twee voorpoten een braam op en kijkt vervolgens al rechtopstaand om zich heen.

siesel

© Elma Gussenhoven

Verder staat er op het menu van het nieuwsgierige knaagdier: zaden, bloemen, insecten, wortels en de soms ook de groene delen van een planten. De siesel staat erom bekend voedselvoorraden aan te leggen onder grond. Wanneer het diertje ergens een grote hoeveelheid voedsel vindt, draagt die het mee in de wangzakken naar de voorraadplek.

Ook stuurde Elma nog een prachtig filmpje van drie bijeneters uit Bulgarijen. De vogels lijken om iets te ruziën waardoor ze om de beurt van de tak vallen.

Kraanvogels in Zuid-Korea

kraanvogels

Kraanvogels

© Willem de Wolf

Peter van Bragt stuurde kon in Zuid-Korea een gigantische groep kraanvogels vastleggen. Het zijn de zeldzame Mantsjoerijse kraanvogels en de witnekkraanvogels. In het filmpje zien we een tiental vogels vliegen die vervolgens landen bij de groep op de grond die op zoek lijkt te zijn naar eten. Het geluid van deze grote groep was ook te horen in de buitenlanduitzending van 5 januari 2025.

Groene reiger op Aruba

De groene reiger is een kleine reigersoort met een glanzende groen-zwarte kuif. Omdat de vogel de lange nek vaak tegen het lichaam houdt, lijkt die vaak nog kleiner dan de 45 cm die in werkelijkheid is. De vogel komt voor in Noord- en Midden-Amerika en is ook in het Caraïbisch gebied te vinden. Erik Kruise kon dit exemplaar begin november prachtig vastleggen in de Bubali plas op Aruba.

Paringsdans van de geelgroene toornslang

Uit Limousin, Frankrijk kregen we eind juli een bijzonder filmpje van Jaco Barnhoorn! Hij kon twee geelgroene toornslangen vastleggen tijdens hun paringsdans in een achtertuin. Deze soort is niet giftig en komt voor in Zuid-Europa. Na hun winterslaap warmen de slangen op in de zon en gaan vervolgens op zoek naar een partner om mee te paren.

Jonge putters worden gevoerd

Putter - Distelvink - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: JurgenMaassen

Begin mei kregen we een prachtig filmpje waarin we een jonge putter zien die geduldig wacht tot een ouder voedsel brengt. Vanaf dat die aankomt vliegen en het voedsel in de snavel van het jonge exemplaar legt, komt er een hongerig tweede broertje of zusje bedelen voor eten. Arlette Graven maakte de beelden in Maceira, Portugal.

Monarchvlinder

Monarchvlinder

© Pexels

En dan nog een erg mooi filmpje uit Portugal, maar dan van eiland in de Atlantische Oceaan, Madeira. Jaap Groeneveld maakte daar begin april een opname van een monarchvlinder op Praia da Faja dos Padres. De vlindersoort staat bekend om de lange trek die ze afleggen. In de herfst vliegen ze met duizenden van Noord-Amerika naar Mexico om daar te overwinteren.

Nieuw-Zeelandse zwarte scholekster

Tenslotte kregen we nog prachtige beelden van de Nieuw-Zeelandse zwarte scholekster (tōrea pango)van Rino Voogd. Die filmde de vogel eind december op het strand van Okarito Nieuw Zeeland.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor