© Fotograaf: geest213
Het aantal dagvlinders is gemiddeld 53% afgenomen tussen de jaren 1992 en 2023. De daling zet zich al negen jaar voort met in 2023 een absoluut dieptepunt. Het CBS en De Vlinderstichting concluderen uit basis van het meetnet vlinders dat niet alleen zeldzame, maar ook algemene soorten zoals de kleine vos en het koolwitje minder waargenomen worden.
Sinds 1992 worden op vaste routes de vlinders geteld. Dit betreft 53 soorten dagvlinders. Negen van de 53 soorten bereikten in 2023 het dieptepunt het gaat hier o.a. het zwartsprietdikkopje, klein geaderd witje, donker pimpernelblauwtje, en kleine vos. Met het citroentje en de grote vuurvlinder ging het daarentegen juist beter. In totaal gingen 26 soorten achteruit, veertien soorten vooruit, elf soorten bleven stabiel en van twee soorten is de status onzeker.
Het pimpernelblauwtje, donker pimpernelblauwtje en grote vuurvlinder zijn van groot belang voor het Nederlandse natuurbeleid, omdat ze deel uitmaken van de Europese Habitatrichtlijn. Deze drie soorten zijn bijzonder kwetsbaar, omdat ze jaarlijks maar op een of twee plekken voorkomen.
De aantallen grote vuurvlinders is in de Overijsselse Weerribben fors toegenomen, maar sterk afgenomen in de Friese Rottige Meente. Het pimpernelblauwtje is ten opzichte van de jaren negentig in aantal toegenomen, maar is door het lage aantal (gemiddeld 1200 individuen) nog steeds kwetsbaar. Het donker pimpernelblauwtje is zo goed als helemaal verdwenen.
Tien soorten graslandvlinders daalden in 2023 voor het eerst tot onder de helft van de aantallen uit 1992. Deze afname is vooral sinds 2012 erg versneld. Zo is het aantal argusvlinders met 98% afgenomen, ook het icarusblauwtje daalt sterk in aantallen. Er zijn gelukkig ook soorten die toenemen zoals het hooibeestje en het bruin dikkopje.
Bron: CBS.nl/Vlinderstichting
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.