Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Caribische gulden, stikstof, en alle overige onderwerpen

  •    •  
08-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
706 keer bekeken
  •  
carbische_gulden

Caribische gulden boek, natuurbeleid, watermunt en alle overige onderwerpen in de uitzending van zondag 8 september 2024.

Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:45:35 - Caribische gulden
01:21:45 - Watermunt deel 1
02:03:50- Watermunt deel 1
02:17:05 - Landgoed Tongelaar
02:38:30 - Streep door het natuurbeleid

Advertentie
Dit is reclame van STER

Caribische gulden

De kolibri, de Andes-mus en de Caribische spotlijster. Binnenkort nemen de eilanden Curacao en Sint maarten afscheid van deze vogels. Niet omdat ze het land verlaten, maar omdat de Antiliaanse gulden, waar de vogels opstaan, wordt vervangen door een nieuwe munteenheid. Gelukkig krijgen de nieuwe biljetten ook een natuurthema, werd onlangs bekend gemaakt. We bellen erover met Manfred van Veghel van CARMABI en Lonneke Reynaert van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten.

Streep door het natuurbeleid

Het nieuwe kabinet zette deze week een streep door het natuurbeleid van de vorige regering. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is hiermee van tafel. De provincies zijn verrast door het besluit. Met het NPLG moesten de doelen voor natuur, stikstof, klimaat en de waterkwaliteit worden behaald. Elke provincie heeft een eigen plan gemaakt met maatregelen om bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof te verminderen. In de uitzending een gesprek met Raoul Beunen, hoogleraar Milieubeleid aan de Open Universiteit.

Landgoed Tongelaar benoemd tot 'icoonlandschap'

Na onder andere de Hoge Berg op Texel, het Aaltense Goor en Staverden & Leuvenum mag nu ook Landgoed Tongelaar zichzelf ‘icoonlandschap’ noemen. Verslaggever Gert Elbertsen wil weten waarom het die titel verdient, en reist af naar het noord-oosten van Brabant.

Watermunt

Wie in deze tijd van het jaar in natte gebieden loopt kan er bijna niet omheen: bloeiende watermunt. Maar vóór de roze bloemen valt de geur eigenlijk altijd als eerst op. Student Bos- en Natuurbeheer Jenna van Vulpen neemt ons mee in de wereld van Mentha aquatica.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat
28 feb. 2018 - 16:19
“Ondanks het aangetoonde failliet van de marktwerking” Vertel? Ik weet dat er niet zoiets bestaat als complete marktwerking, er zijn altijd wat regels. Zo zijn er regels om monopolies te voorkomen nodig. Ook is marktwerking niet voor alles geschikt. Maar buiten die algemeen bekende beperkingen waarbinnen marktwerking plaats vindt heeft het zich bewezen als een van de succesvolste modellen, zeker voor binnen een vrij land. Probleem is een beetje dat wanneer een artikel met zo’n (niet kloppende, mogelijk vooral politiek gekleurde) claim begint, je al niets meer met de rest van de inhoud kunt. De grap is, dat in het artikels quotes staan waaruit dat juist ook naar voren komt. “maar vaak is mislukt omdat veel publieke sectoren zich niet goed lenen voor de markt.” Dat klopt, niet alles is geschikt voor marktwerking. Op het spoort is helemaal geen sprake van marktwerking. Kunnen sommige het wel zo noemen, maar als je dat echt denkt snap je niets van marktwerking. Je hebt als klant niet echt keuze tussen verschillende treinen, je hebt als klant overigens ook niet echt keuze tussen verschillende bussen. Er is daar dus geen spraken van vraag en aanbod, want er is maar 1 aanbod, vergelijkbaar met een monopolie. Dit zijn dus voorbeelden waar geen marktwerking plaats vindt (en ook niet plaats kan vinden). Dat bewijst echter niet het failliet van de marktwerking, verre van. Mensen die telkens met chagrijnige chauffeurs te maken hebben omdat ze niet naar de WC kunnen, zullen een firma kiezen met niet chagrijnige chauffeurs, waardoor firma’s er voordeel aan hebben om chauffeurs wel tevreden te houden. Daarom klopt het afsluitende voorbeeld van het artikel ook niet. Echter is er in die sector helemaal geen marktwerking, heeft de klant dus ook weinig keuze en krijg je dit soort problemen.
Joyce Klassen
Joyce Klassen
28 feb. 2018 - 8:05
Vakmensen, of mensen die hun deelbelang willen doorzetten ten koste van anderen ?
johannn2
johannn2
27 feb. 2018 - 15:30
In hoeverre zouden ze nog met deskundigen te maken moeten hebben als zij het universele recept al kennen? Marktwerking. .
4 Reacties
johannn2
johannn227 feb. 2018 - 15:39
aanvulling En wat daar niet genoeg onder valt, valt onder bereaucratie. De grootste regeringspartij heeft al wel eens gezegd, dat ze er niet voor alle Nederlanders is. Dat wordt steeds manifester. .
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2018 - 18:35
johann Je hebt gelijk! Mensen organiseren zich ook niet meer. Ik had twee broers en beiden hebben hun hele leven voor en in de vakbond gewerkt. Maar eerlijk gezegd moet ik ook toegeven dat de vakbonden overal teveel, beetje bij beetje, in meegegaan zijn. Na Kok en Rosemoller had ik het ook wel even gehad. Om nog niet te spreken over een vakbond, niet FNV, die helemaal niets deed voor iemand die een grof probleem op het werk aankaartte waar hij mee te maken had. Het kwam erop neer dat diegene het zelf maar moest oplossen. Dat werkt niet echt mee om de vakbonden te versterken en juist nu heeft Europa niets zo hard nodig dan en sterke vakbond met veel leden. Het is een strategie van de neo-liberale politiek en het bedrijfsleven, om vakbonden te verzwakken, liefst af te schaffen, om zo iedere weerstand te breken.
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2018 - 18:36
dan een sterke vakbond.
johannn2
johannn227 feb. 2018 - 20:48
Minoes, De vakbonden zijn te zwak mede omdat ze te weinig draagvlak - leden - meer hebben. Bovendien zijn ze niet goed genoeg internationaal georganiseerd, wat nodig is t.o. internationals en verinternationalisering in het algemeen. Ik ben altijd vakbondslid geweest van de bond die paste mijn vak van die tijd. Ik ben inmiddels gepensioneerd, maar nog steeds lid van de AOb (FNV). Ook de AOb heeft me in twee juridische gevallen ernstig in de steek gelaten. Zoals een jurist van buiten de bond zei: ja, de bond heeft twee petten op, want straks moeten ze weer met de werkgevers om de tafel. Wat wel tekenend is voor de zwakte van de huidige bonden. De ene heb ik vrij gemakkelijk gewonnen met een advocaat van buiten de bond, de andere liep minder goed af, doordat ik in handen viel van een jurist die geen advocaat bleek te zijn ondanks dat zij zich daarvoor uitgaf, maar mij op het laatste moment in de steek liet. Maar ik ben vakbondslid gebleven, ondanks de bond, omdat die er niet beter van worden als de leden weglopen. Ik blijf solidair met het principe, ook als de bond dat niet met mij is/kan zijn. .
Berend5
Berend5
27 feb. 2018 - 12:28
Ik ben ooit begonnen met werken bij een non profit organisatie en ben daar vertrokken met het idee dat het bedrijfsleven (waar ik heen ging) veel efficiënter zou zijn. Wat een deceptie is dat geworden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat 50% van mijn werk over de balk wordt gegooid. Vaak het gevolg van wel hard werken maar niet nadenken of alfa mannetjes/vrouwtjes die hun ego belangrijker vinden dan winst maken. Achteraf bezien was de non profit organisatie vele malen efficiënter.
BarendDeVries
BarendDeVries
27 feb. 2018 - 9:49
40% van je tijd aan bureaucratie besteden, een simpele taak niet mogen uitvoeren omdat het niet onder je taakomschrijving valt waardoor grote verstoringen ontstaan. Dat is geen marktwerking, dat is gewoon falend beleid, waarvoor ieder bedrijf dat zich wel op een markt moet zien te handhaven allang zou zijn afgestraft en failliet zou zijn gegaan. Dergelijke onzin kan alleen uit de koker komen van ambtenaren die zichzelf profileren als managers, aan zichzelf een flink (zogenaamd marktconform) salaris toekennen maar nog niet in staat zouden zijn om een klein bedrijf te runnen. Volgens mij kun je marktwerking alleen daar invoeren waar een markt is. Je moet marktwerking ook niet verwarren met efficiëntie. Ook daar waar overheidstaken als zodanig worden uitgevoerd kun je op de kosten letten, maar daar vallen de genoemde voorbeelden niet onder. Die maken het werk juist inefficiënt en duur.
1 Reactie
johannn2
johannn227 feb. 2018 - 15:35
Barend, Regels regeren. Met het neoliberalisme en zijn marktwerkingsideologie is ook bureaucratie weer booming. .
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
27 feb. 2018 - 9:21
Ik ben zo oud dat ik de tijd nog heb meegemaakt dat er geen of nauwelijks marktwerking was. In sectoren waar ik werkzaam ben geweest, het welzijnswerk en de ontwikkelingshulp stond doelmatigheid niet voorop. Aan goede bedoelingen geen gebrek. Ergerlijk om te moeten meemaken hoe de kantjes er van worden afgelopen en er met geld wordt gesmeten. Mijn vrouw werkte in de psychiatrie, van hetzelfde laken een pak. Ook toen kon je doorgeschoten ontwikkelingen waar nemen. Nee ik ben blij dat ik nu oud wordt en niet toen. En altijd maar weer dat voorbeeld van bejaarden die niet op tijd verschoond worden. Als ik de verpleeghuizen van mijn ouders vergelijk met die van mijn grootouders ben ik blij dat ik toen niet oud was. Bij een particuliere instelling waar ik werkte begonnen ze ook met bureacratische maatregelen als tijdschrijven, cursussen teambuilding en meer van dat management hobbyisme. Als ik een verslag van iets moest schrijven of een formulier moest invullen en ik merkte dat niemand het las hield ik er mee op. Dat hielp wel.
DaanOuwens
DaanOuwens
27 feb. 2018 - 7:07
Wat mij de laatste 20 jaar opvalt is het totale gebrek aan visie bij de FNV. Zij hebben op vrijwel iedere sociaal economische ontwikkeling te laat gereageerd met als hoogtepunt dat zij niet eens de moeite genomen hebben om voor de mensen die vaak gedwongen ZZP-er werden een fatsoenlijk pakket arbeidsvoorwaarden te regelen. Deze tekst is illustratief voor slecht vakbondswerk. De bureaucratie van de arts is niet het gevolg van marktwerking maar van bureaucratische verantwoording, die arts levert gegevens waar niemand ooit naar kijkt. Het zelfde is van toepassing op de machinist. Als er echt sprake was van marktwerking kreeg de patiënt na afloop van het bezoek een factuur en ging de machinist de wissel ontdooien. Neemt niet weg dat de markt op talloze terreinen faalt. De EU moet hard ingrijpen in de telefoontarieven, banken en verzekeraars leveren wanproducten. En wie een liefhebber is van de Keuringsdienst van Waarde weet dat er met vrijwel ieder denkbaar product in de supermarkt wordt gerommeld door producenten. De moeite waard om die discussie te voeren. Maar daar moet de FNV maar buiten blijven. Die leveren zelf namelijk een erg slecht product aan de leden.
Martell
Martell
26 feb. 2018 - 21:46
Tja, marktwerking is niet leuk als je een factuur krijgt. Zoals voor opvang van je kinderen. Of voor zorg van je ouders. Maar gratis zal het niet worden, dat is de realiteit. En het wordt tijd dat linkse mensen dat eens een keer gaan inzien. Ik ben het helemaal eens dat marktwerking niet geschikt is voor typische overheidsaangelegenheden. Maar welke dat dan moeten zijn, daar kunnen we het nog best eens over hebben. Daarnaast staat allang vast, dat onze overheid niet in staat is, en nooit geweest, om op fatsoenlijke wijze invulling te geven aan het regelen van die typische overheidstaken. Dus als we er al uit zijn welke dat zijn, hebben we er meteen weer een ander probleem bij. Dit is weer een typische klaagzang, opportunistisch.
3 Reacties
Edwin8
Edwin826 feb. 2018 - 22:18
Klaagzang? Volgens mij wordt er wel degelijk credits uitgedeeld aan sectoren waar de marktwerking geslaagd is en wel werkt, en wordt er onderbouwend kritiek geleverd op sectoren waar het niet werkt.
Berend5
Berend527 feb. 2018 - 7:52
Heb je artikel wel gelezen of alleen de titel?
gimli55
gimli5527 feb. 2018 - 8:27
@Edwin Welke sectoren zijn succesvol waar de marktwerking werkt? Ik ken er een de telecom markt, die door de invoering van de smartphones, tablets en groot internet gebruik, een relatief nieuwe markt is. Noem er maar een, knap als je er een kunt vinden.
Zapata
Zapata
26 feb. 2018 - 17:13
Politici zullen zelden toegeven dat ze een fout hebben gemaakt of verkeerde inzichten hebben gehad. Die beoordeling laten ze over aan historici. Daarom zullen we nog een jaar of 30 moeten wachten, dan is de generatie politici uit de jaren 90 overleden. Pas dan zullen er stemmen opgaan om de doorgeschoten marktwerking te evalueren. Krijg je natuurlijk weer dat geneuzel van ja maar met de kennis van nu.
Martinel
Martinel
26 feb. 2018 - 16:41
Volgens mij is iedereen geboren vanaf de jaren '80 gechipt met het marktwerkingsvirus. Al 'onze' politici in de Tweede Kamer hebben geen flauw benul van hoe het anders kan. Ze doen maar wat. Hebben ook nooit anders gekend, dus geindoctrineerd inderdaad. Maar de hersenen laten werken, ho maar.., een enkeling uitgezonderd. Naar mijn idee lijdt Rutte aan het ultieme besmettelijke syndroom. Hij zou onder behandeling moeten.
6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2018 - 18:58
@ Martinel (17:41u) - krek, zo is het precies. Niet één kamerlid van beneden de veertig heeft nog weet (en gevoelsherinneringen) aan tijden toen de samenleving veel socialer, menselijker, toleranter, rechtvaardiger, en dus: mooier was. Dezelfde beperking geldt alle kiezers in die leeftijdscategorie. En dat stemt somber. Het verklaart wel waarom zo velen geloven dat het politieke theater van de mainstream-partijen anno 2018 ook maar iets met de fysieke realiteit van alledag te maken heeft. De politieke zombies van nu stomen na hun 'carrière in het landsbelang' op naar een management-functie in het 'bedraifsleve', of in de financiële sector, wat op hetzelfde neerkomt. Er komen rare tijden aan, wat ik je brom.
Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2018 - 19:00
(...weet van (en gevoelsherinneringen aan) tijden toen...) (In weemoedigheid maak ik foutjes, mensen.)
Inspector Gadget
Inspector Gadget27 feb. 2018 - 10:54
"(In weemoedigheid maak ik foutjes, mensen.)" Zijn we niet van je gewend Cliff, maar je hoofd cool houden bij dit soort onderwerpen is ook heel lastig aangezien er nog zo veel mensen zijn die het niet snappen.
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2018 - 18:12
CliffClavin Het zij je vergeven, haha...hoor je wie het zegt! Ik heb daar altijd en heel veel last van. Jouw schrijven is uit de kunst, krachtig, tegelijkertijd prachtig taalgebruik, dat niet zelden mij een glimlach doet ontlokken. Ik lees soms iets van mezelf terug nog geen 5 minuten nadat ik het geschreven heb, denk dan; wat een puinhoop! En op ieder vlak. De autocorrectie doet er nog een schepje bovenop. Alsof de tijd me op de hielen zit, de rampspoed te snel nadert, een vloedgolf die geen interpunctie duldt. Heb aldus naar jouw idee een word-document aangemaakt om eerst de tekst in te schrijven, zodat het geen puinhoop wordt. Maar vergeet het maar, er staat nog niets in. Het kan dus altijd nog vele malen erger... Je mag je gelukkig prijzen dat je niet perfect bent. En...ik ook! Het gaat toch om de inhoud en de hartstocht? Een mens met gevoel, wat erg! Die moet je steeds meer met een lampje gaan zoeken, die vind je nauwelijks nog in marktwerkende Nederland. Al fabriceren ze wel een heleboel voornamelijk Engelse woorden die niemand meer begrijpt en bekleden ze evenzovele onbegrijpelijke functies, zonder inhoud dus. Nou is dat op zich natuurlijk ook een kunst en al een hele oude. Een kunst die de stofzuiger-verkoper aan de deur vroeger ook beheerste.
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 feb. 2018 - 18:14
corr: marktwerkend Nederland, dat was toch echt de autocorr. :)
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 feb. 2018 - 21:50
@ Minoes - hartverwarmend, zeker op dit late uur! Mijn dank is groot.
Johan eldert
Johan eldert
26 feb. 2018 - 15:09
het is beleid van jaren vvd, d66, cda en ook pvda. en bizarre is dat mensen die zich te weer stellen tegen de genoemde excessen, doodleuk op deze neoliberalen partijen blijven stemmen.
2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2018 - 16:44
@ Johan Eldert - en zo is dat.
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 feb. 2018 - 19:07
Langzaam is de angst voor persoonlijk verlies van inkomen er op een slinkse manier in gemasseerd. De politiek kent veel spindokters en niet alleen dat vele ambtenaren regeren de boel in de achterkamertjes en leveren de ammunitie waarmee menig goed beleid afgeschoten wordt. Ik zou heel het systeem weleens draadje voor draadje willen afwikkelen. Ik denk dat de machts-politieke spelletjes en de frames me om de oren zouden vliegen.
Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap
26 feb. 2018 - 14:04
Precies. Helaas is het blinde geloof in marktwerking inmiddels zó erin gebrand, dat het een dogmatische religie is geworden zoals de zwarte kousen kerk en dan worden alle signalen die op rood staan genegeerd.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 feb. 2018 - 8:38
Dat is precies wat ik bedoelde. Ik noemde het alleen anders. Het is er op een slinkse manier in gemasseerd. Toch moeten we de moed nooit opgeven, dan zijn we bij voorbaat verloren.
BNNVARA LogoWij zijn voor