Caribische gulden boek, natuurbeleid, watermunt en alle overige onderwerpen in de uitzending van zondag 8 september 2024.
Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:45:35 - Caribische gulden
01:21:45 - Watermunt deel 1
02:03:50- Watermunt deel 1
02:17:05 - Landgoed Tongelaar
02:38:30 - Streep door het natuurbeleid
De kolibri, de Andes-mus en de Caribische spotlijster. Binnenkort nemen de eilanden Curacao en Sint maarten afscheid van deze vogels. Niet omdat ze het land verlaten, maar omdat de Antiliaanse gulden, waar de vogels opstaan, wordt vervangen door een nieuwe munteenheid. Gelukkig krijgen de nieuwe biljetten ook een natuurthema, werd onlangs bekend gemaakt. We bellen erover met Manfred van Veghel van CARMABI en Lonneke Reynaert van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten.
Het nieuwe kabinet zette deze week een streep door het natuurbeleid van de vorige regering. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is hiermee van tafel. De provincies zijn verrast door het besluit. Met het NPLG moesten de doelen voor natuur, stikstof, klimaat en de waterkwaliteit worden behaald. Elke provincie heeft een eigen plan gemaakt met maatregelen om bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof te verminderen. In de uitzending een gesprek met Raoul Beunen, hoogleraar Milieubeleid aan de Open Universiteit.
Na onder andere de Hoge Berg op Texel, het Aaltense Goor en Staverden & Leuvenum mag nu ook Landgoed Tongelaar zichzelf ‘icoonlandschap’ noemen. Verslaggever Gert Elbertsen wil weten waarom het die titel verdient, en reist af naar het noord-oosten van Brabant.
Wie in deze tijd van het jaar in natte gebieden loopt kan er bijna niet omheen: bloeiende watermunt. Maar vóór de roze bloemen valt de geur eigenlijk altijd als eerst op. Student Bos- en Natuurbeheer Jenna van Vulpen neemt ons mee in de wereld van Mentha aquatica.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.