Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bronbeken bruisen van het leven

  •    •  
09-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1381 keer bekeken
  •  

Een ander kenmerk van een aantal hellingbossen in Zuid-Limburg zijn de vele bronnen en daaruit volgende bronbeken. De unieke omstandigheden van het zuivere en kalkrijke bronwater dat door de bossen stroomt, geeft leven aan bijzondere macrofauna. Kokerjuffers, steenvliegen, bronmuggen en platwormen bijvoorbeeld. De beken zorgen ook dat de omgeving vochtig blijft, wat ook belangrijk is voor veel soorten.

Larven en uitvliegers

De macrofauna, een verzamelnaam voor de kleine diertjes in het water, verschilt weer van elkaar in de bronnen zelf en in de daaruit stromende bronbeken. Allebei herbergen dus net weer andere soorten. Het Bunderbos is het meest bijzonder. Hier vind je de grootste dichtheid aan bronnen en beken, wat het zo geschikt maakt voor bronbeekorganismen. Deze hebben namelijk geen groot verspreidingsgebied, maar hier liggen de bronnen zo dichtbij elkaar en zijn ze zo talrijk aanwezig dat de populaties elkaar kunnen versterken. Ze hoeven dus niet ver te vliegen of te kruipen om naar hun soortgenoten in naastgelegen beken te komen.

Typische bron(beek)soorten

In de bronbeken van Zuid-Limburg vind je naast de algemenere soorten, ook soorten die ontbreken in de rest van het land. Het zijn beestjes die afhankelijk zijn van de stroomsnelheid en ook van het substraat op de bodems van de Zuid-Limburgse beken. Daarbij is het ook belangrijk dat de temperatuur van de beken ongeveer constant is. Het water dat in de bronnen omhoog komt, schommelt over het algemeen tussen de 8 en 12 graden. Als het water warmer zou worden, dan groeien veel larven niet meer op tot volwassen dier.

Kijk zaterdag 10 juni 2023 naar de uitzending over de Hellingbossen om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.