Vanuit zijn auto in Cortenoever bij Brummen filmde Paul van Dijk hoe een boomvalk geniet van een libel als maaltijd. "Je ziet duidelijk hoe de vogel de vleugels van een libel vakkundig verwijdert en vervolgens de restjes wegschopt," zegt hij. De vogel geniet vanaf een tak in een dode boom ongestoord van het maaltje, maar is wel continu op zijn hoede voor wat er zich afspeelt in zijn omgeving. Daarom blijft de valk goed rondkijken voor eventuele concurrenten die het op zijn maaltje gemunt hebben.
Volwassen boomvalken zijn te herkennen aan de rode veren rond hun poten die een beetje de vorm van een broekje hebben. Bij dit exemplaar ontbreken deze opvallende kleuren nog. Daarom kun goed zien dat het om een jong exemplaar gaat.
In tegenstelling tot de torenvalk bidt de boomvalk niet. Boomvalken jagen vanuit de lucht op vliegende insecten en kleine vogels. De soort is snel en lenig door zijn kleinere omvang en kan daardoor zelfs in staat zijn om zwaluwen en gierzwaluwen uit de lucht te slaan. Hij vangt zijn prooi vanop grote hoogte in een snelle duikvlucht of soms zelfs vanaf een dijk of een boom.
In uitzonderlijke gevallen jaagt de boomvalk vanaf een zitplaats om bijvoorbeeld een muis te vangen. De soort jaagt voornamelijk alleen en soms in paartjes. In tijden van overvloed ontstaan er zelfs soms groepjes.
De boomvalk staat op de Rode Lijst als 'kwetsbaar'. Hoewel hun aantallen vrij stabiel zijn, neemt de populatie lichtjes af. Dit is niet alleen te wijten aan de afname van prooien, maar ook door de afname van kraaien en eksters. Boomvalken zijn namelijk zelf geen nestenbouwers, maar leggen hun ei in een oud kraaiennest.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.