Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bever smult van een wilgentak

  •    •  
12-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1745 keer bekeken
  •  

Hoewel de bever het grootse knaagdier van Europa is, zien we de soort maar zelden. Toch kon natuurfilmer Tessa van der Geer een prachtige video maken van dit exemplaar. "Deze bever zat in het Apeldoorns kanaal bij Hattem. Hij sleepte een lange wilgentak mee en peuzelde die rustig op", zegt ze. "Door de hoge waterstand is de burcht van deze bever burcht ondergelopen. Daarom hebben de bevers een nieuwe dam gebouwd waarop ze nu goed te zien zijn."

Bever zijn echte bouwers

Bevers staan bekend om hun bouwkunsten. Met hun familie, vaak een paar volwassenen en de jongen, wonen ze in een bucht aan de waterkant. De bucht is gemaakt van takken, planten en modder. De ingang zit meestal onderwater zodat de dieren ongezien naar binnen en buiten kunnen. Wanneer de oever zich er niet toe leent, bouwen ze ook wel eens een drijvend nest met enkel een ingang langs onder. Toch bouwt niet elke beverfamilie een burcht. Als de oever zich er toe leent, bouwen sommige bevers ook een hol zonder een imposant bouwwerk als bescherming.

Om te zorgen voor een perfecte habitat, bouwen bevers vaak ook een dam van modder, takken, stenen en planten. Die kunnen meterslang zijn en de hele breedte van een rivier omvatten. Dankzij die dam, kunnen de knaagdieren de waterhoogte in de buurt van hun burcht reguleren. Dat is niet alleen om te voorkomen dat de burcht onderloopt, maar ook om kunstmatige meertjes te creëren die extra voedsel kunnen opslaan en hun beschermen tegen roofdieren.

De vegan levensstijl van de bever

Om de dammen en burcht te bouwen, knagen bevers soms hele bomen om. En dat is niet alleen handig voor hun bouwwerken, maar ook meteen voor hun voeding. Het hout zelf eten ze niet op. Maar wel alles wat aan de boomstam vasthangt: de schors, twijgjes en bladeren. Daarbij hebben ze de voorkeur voor zachte houtsoorten zoals wilgen, populieren en elzen. De bever in de video, geniet in ieder geval van zijn takje wilg.

Dankzij speciale bacteriën in de blinde darm, kunnen bevers al dat houtig materiaal verteren. Om hun dieet aan te vullen, staan ook gras, kruiden en de wortelstokken water- en moerasplanten op het menu.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.