© ac. Clewits
De agrarische organisaties Noardlike Fryske Wâlden, Collectief Groningen West en Collectief Midden-Groningen hebben een plan opgesteld voor meer natuurbescherming. Daarin staat duidelijk "hoe boeren kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven", wat ze van de overheid nodig hebben en wat de overheid moet betalen. Het plan is opgesteld in samenwerking met onder meer de provincies Friesland en Groningen. De eerste offerte moet begin 2024 worden verstuurd.
In de Leidraad gebiedsoffertes staat wat boeren kunnen doen om bijvoorbeeld de natuur te helpen, zoals het beschermen van weidevogels, en het landschap goed beheren, bijvoorbeeld door de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast is er een offerte opgesteld die landbouworganisaties en boeren kunnen gebruiken om daar voldoende voor beloond te worden. Dit moet volgens de organisaties "tegen een adequate vergoeding die verder gaat dan een onkostenvergoeding of een vergoeding voor inkomstenderving".
Albert van der Ploeg, de voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden, zegt dat er grote kansen liggen om iets te veranderen. "Wij willen aan de slag met het aanplanten van bomen in bestaande houtwallen om meer CO2 vast te leggen en de biodiversiteit te vergroten. Ook kunnen we het kunstmestgebruik en de aanvoer van krachtvoer terugbrengen en meer water vasthouden op het boerenland om verdroging en verzilting tegen te gaan."
De organisaties zeggen dat er ook nog wordt gekeken naar het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG). De offertes moeten daarmee in samenspraak zijn en daarom worden ze uiteindelijk aangepast aan de plannen, die voor 1 juli moeten worden ingediend. Friesland en Groningen verwachten in eerste instantie met een conceptversie van het PPLG te komen.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.