Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

1000 euro boete voor afval op straat in Enschede

  •    •  
15-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
header afval

© Vroege Vogels

Wie afval op de grond gooit in Enschede, kan in de toekomst rekenen op een boete van 1000 euro. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor een wetsvoorstel van de VVD dat zwerfaval in de stad moet aanpakken. Voordat de boetes verhoogd kunnen worden, is nog wel goedkeuring nodig van de landelijke politiek.

Enschede Singapore van Europa

VVD-raadslid Malkis Jajan kwam  op het voorstel tijdens zijn bezoek aan Singapore. Hij verbaasde zich over de netheid van de stad dankzij de hoge boetes die er staan op het gooien van afval op straat. Daarom wil Jajan ook in Enschede de boetes sterk verhogen. "Wij hebben de ambitie in Enschede om de schoonste stad van Europa te worden. Dat zijn we nu nog niet, omdat mensen van alles op straat gooien."

Volgens het raadslid halen de huidige boetes niets uit. Daarom stelde hij voor een pilot te beginnen waarbij boetes verhoogd kunnen worden naar 1000 euro. Wie dit niet kan betalen, moet een taakstraf krijgen.

Niet zomaar hogere boetes in Enschede

De VVD kreeg steun van o.a. BurgerBelangen, CDA, ChristenUnie, SP en PVV, schrijft omroep Oost. Hoewel het voorstel is aangekomen, betekent niet dat er meteen strenger gestraft zal worden.

De regelgeving rondom boetes voor afval op straat dumpen zijn landelijk vastgesteld. Gemeenten kunnen momenteel slechts een boete van maximaal 160 euro geven.Daarom moet de gemeente Enschede eerst toestemming van het Rijk krijgen om de pilot uit te voeren. Wanneer de boetes ingaan, is daarom nog onduidelijk. "Zwerfafval is in heel Nederland een probleem, laten we dan in Enschede kijken of een hoge boete werkt", zegt Jajan.

Verschuiven prioriteit zwerfafval

De partijen zijn niet alleen voor hogere boetes, maar ook voor het werk van boa’s drastisch om te gooien. Vorig jaar werden er maar twaalf boetes voor zwerfafval uitgedeeld.

"Dat ligt niet aan de boa's zelf, maar dat komt doordat het geen prioriteit is van de gemeente. Boa's zijn nu vooral druk met parkeerboetes uitschrijven, maar je kunt de prioriteit ook verleggen naar het aanpakken van zwerfafval", aldus Jajan.

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.