In Uit Coma spreekt Paul Witteman met mensen die uit coma zijn ontwaakt, en bekijkt hij de stand van zaken in de wetenschap. Uit coma werd in 2018 uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.

Over Uit coma

uit coma
Elk jaar raken in Nederland tussen de 1.000 en 3.000 mensen in coma. Velen van hen komen daar niet meer uit, onder meer omdat op de intensive care vaak te snel de conclusie wordt getrokken dat de patiënt niet meer bij zal komen. Volgens de wereldvermaarde neuroloog Steven Laureys wordt er zelfs in een derde van de diagnoses ten onrechte van uitgegaan dat de patiënt vegetatief is.
In het televisie-tweeluik ‘Uit coma’ onderzoekt Paul Witteman wat er de laatste jaren is veranderd aan ons begrip van wat coma is – en in het verlengde daarvan wat bewustzijn is. En wat hebben we geleerd over hoe we mensen uit coma kunnen halen?
Paul Witteman: ‘In het tweeluik bezoek ik onder meer een revalidatiecentrum in Tilburg. Ze slagen er daar met het zogenaamde VIN-programma in om zo’n twee derde van de comapatiënten die worden binnengebracht, weer te doen ontwaken. En dat terwijl al die mensen door hun artsen al waren opgegeven. Ook bekijk ik in Luik hoe bij comapatiënten wordt geprobeerd om hun hersenen met elektriciteit en magnetisme weer op gang te brengen.’
Opgegeven patiënten overlijden of komen in een verpleeghuis terecht. Terwijl een deel van hen wel degelijk nog dingen meekrijgt. Zij zijn wat Laureys ‘minimaal bewust’ noemt. De voetballer Appie Nouri bevindt zich in zo’n toestand.
Mensen die in coma hebben gelegen, vertellen Paul over de herinneringen die zij aan die tijd hebben, en hoe het voor hen was om er weer uit te ontwaken. En Paul bezoekt familieleden van mensen die nu in coma liggen.
Nadat Paul Witteman in de serie ‘Witteman ontdekt: het geluk’ voor het eerst de studio verliet om reportages te maken, is deze serie nu geheel op locatie gefilmd. De regie van het tweeluik is in handen van Hetty Nietsch.
BNNVARA LogoWij zijn voor