Een paracetamolletje gooien we er allemaal weleens in. Vooral op maandag na een zwaar weekend. Maar we gebruiken met z’n allen ook steeds zwaardere pijnstillers. In 2017 is het gebruik met 14 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Vooral oxycodon, een zeer verslavende pijnstiller, wordt steeds populairder (+21 procent).
Vorig jaar slikten 744.000 mensen om medische redenen zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl. Het meest geslikte middel in Nederland is oxycodon (490.000 gebruikers in 2017, 405.000 in 2016). Oxycodon-gebruik is de afgelopen jaren zo sterk gestegen omdat huisartsen het te makkelijk voorschrijven, zegt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Een andere reden is dat het via het dark web vrij makkelijk te krijgen is.
Zeer verslavend
Oxycodon is vergelijkbaar met morfine en wordt steeds vaker voorgeschreven. Eerder werd het uitsluitend voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Maar nu krijg je de pijnstillers ook mee bij minder ernstige dingen, zoals botbreuken. Aan de ene kant is dat mooi, want niemand zit te wachten op pijn. Maar deze pijnstiller is nogal verslavend. Mensen die proberen te stoppen krijgen vaak ernstige ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid en diarree.
Steeds meer overdoses
In 2008 hebben 43 mensen een overdosis oxycodon genomen. Dat aantal steeg in 2017 naar 280 meldingen - 6,5 keer zoveel. Een overdosis kan tot ademhalingsproblemen en zelfs een coma leiden. Ook dit jaar lijkt die stijging door te zetten. In de eerste helft van 2018 werden al 215 overdoses gemeld. Maar dat zijn vermoedelijk maar een deel van het werkelijke aantal vergiftigingen. Volgens het NVIC doen veel artsen geen melding van overdoses vanwege bijvoorbeeld tijdgebrek.
Pijnstiller-epidemie
Opioïde pijnstillers (
pijnstillers
die behoren tot de groep morfineachtige sterke
pijnstillers)
worden door miljoenen Amerikanen op recept gebruikt. Experts hebben het daar zelfs over een epidemie. Of dat ook in Nederland kan gebeuren, kan het NVIC niet zeggen. Eerder deze week beantwoordde minister Bruno Bruins van Medische Zorg Kamervragen naar aanleiding van het landelijke opioïdengebruik. Hij zei dat het lastig is om het aantal verslavingen in kaart te brengen, omdat patiënten zich amper bij verslavingsinstellingen melden.
Tim dook in de wereld van oxycodon en sprak met Delilah. Zij kreeg oxycodon voorgeschreven en raakte zo verslaafd dat de 550mg die ze dagelijks slikte bijna haar leven kostte. Tim zoekt uit hoe verslavend het medicijn werkt en hoe makkelijk het door artsen wordt voorgeschreven.