Het afgelopen jaar gebruikten zo’n 1,1 miljoen mensen voor een korte of langere periode opioïden. Dat is een toename van 50.000 mensen ten opzichte van 2021, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen waarover de Telegraaf bericht. De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) maken zich grote zorgen, meldt het dagblad.
Het is niet nieuw dat huisartsen en medisch specialisten grootschalig zware pijnstillers, zoals oxycodon, fentanyl en morfine, voorschrijven. Maar het IVM benadrukt tegenover de Telegraaf: “hoe meer mensen deze middelen krijgen, hoe groter de groep die eraan verslaafd kan raken.” Het instituut vraagt huisartsen en medisch specialisten om nog grondiger te kijken of de zware pijnstillers wel nodig zijn.
Maar waar komt die toename vandaan? Dat is voor het IVM niet helder. Apothekersvereniging KNMP denkt wel een vermoeden te hebben. Zo zegt de vereniging dat de inhaalslag aan operaties na corona een verklaring kan zijn, aangezien opioïden vaak postoperatief worden voorgeschreven. In de tussentijd kloppen steeds meer mensen met een ernstige opioïdenverslaving aan bij verslavingsartsen.
Bron: Telegraaf/ANP
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!