Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat staat er in verkiezingsprogramma's over gezondheid?

  •  
06-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1596 keer bekeken
  •  
Gezondheid_BNNVARA_SD23_YOUTUBE_THUMBNAIL_16x9_TEMPLATE kopie

Wat staat er in verkiezingsprogramma's over gezondheid?

© BNNVARA

Klimaat, gelijkheid, werk, onderwijs, gezondheid en wonen: het zijn de belangrijkste onderwerpen tijdens de verkiezingen, volgens jongeren. Wat zeggen de grootste partijen over gezondheid?

*Niet iedere partij heeft op elk punt iets in het verkiezingsprogramma staan.

Wachttijden mentale hulp

Zorginstellingen moeten beter gaan samenwerken. Op die manier kunnen mentale problemen eerder gezien en aangepakt worden. En wordt de wachttijd bij de zwaardere GGZ-zorg korter.
Er moet heel wat veranderen binnen de GGZ. BIJ1 zet zich in voor mentale zorg zonder lange wachtlijsten.
Er moet worden ingezet op vroegsignalering van psychische problemen en een sterkere mentale gezondheid. Liever voorkomen dan genezen dus om de wachttijden terug te dringen.
Om te voorkomen dat mensen zwaardere zorg nodig hebben, investeert ChristenUnie in geestelijke gezondheidszorg in de wijk en in de samenwerking tussen de ggz, huisartsen, maatschappelijke opvang, woningcorporaties, schuldhulpverlening en andere zorg- en hulpverleners en herstelgroepen.
Er moet meer geïnvesteerd worden in de geestelijke gezondheidszorg om groeiende wachtlijsten te stoppen.  
Mensen die op de wachtlijst bij de ggz staan, krijgen hulp. Zo kunnen zij ook vast aan de slag. Centrale regie moet zorgen voor een betere doorstroom. En dus minder wachtlijsten.
De jeugdzorg en GGZ moeten betaald en geregeld worden door de overheid. Er moet een korte termijn oplossing komen voor de lange wachttijden voor mentale hulp.
De lange wachtlijsten worden teruggedrongen, er worden landelijke centra opgericht voor complexe ggz-behandelingen en het aantal plekken voor crisisopvang wordt uitgebreid.
De lange wachttijden in de psychische zorg moeten opgelost worden. Extra geld voor personeel kan een oplossing zijn om het werk aantrekkelijker te maken. Maar er kan ook gewerkt gaan worden met virtuele consulten en online therapie.
Door sneller vast te stellen wie wel of geen zorg nodig heeft, worden de wachtrijen in de mentale zorg minder. Ernstige psychische aandoeningen krijgen voorrang.
Er wordt geïnvesteerd in opleidingen, het verminderen van de administratieve rompslomp en het verlagen van kosten. Zo worden de wachtlijsten teruggedrongen.
De wachtlijsten in de jeugdzorg moeten worden teruggedrongen.
GGZ wordt een vast onderdeel van buurtzorg. Op die manier worden wachtlijsten teruggedrongen. Maar ook door te zorgen voor genoeg plek én personeel.
Geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt beter toegankelijk en gratis voor jongeren tot 25 jaar.
Mentale hulp moet eerder gezien worden door sportverenigingen, het onderwijs en werkgevers. Er worden ook extra mentale gezondheidscentra en digitale ggz-zorg opgezet. En er wordt gekeken hoe telefoonlijn 113 gratis gemaakt kan worden.

Transzorg

Zowel jongeren als volwassenen moete snelle, goede zorg krijgen in hun transitie. Zeker nu genderklinieken steeds meer aanmeldingen krijgen.
Het aanbod van transzorg wordt vergroot, waardoor wachtlijsten afnemen. Zelfbeschikking wordt het uitgangspunt en Transgenderzorg wordt volledig vergoed.
Praktische problemen en onveilige situaties voor transgenderpersonen moeten sneller opgelost worden. Daarvoor wordt een transgenderwet ingevoerd.
De transgenderzorg moet goed geregeld zijn. Er moet voldoende aanbod van zorg beschikbaar zijn. Maar de ChristenUnie is wel tegen de nieuwe transgenderwet; zelfidentificatie bij geslachtsregistratie moet niet mogen.
Transgender personen moeten vaak lang wachten op zorg. D66 blijft zich inzetten voor de aanpak van de wachtlijsten voor transgenderzorg.
De leeftijdsgrens voor transgenderzorg wordt verhoogd naar 18 jaar. DENK is tegen puberteitsremmers, hormoonbehandelingen en chirurgische ingrepen bij minderjarigen.
Er komt een verbod op geslachtsveranderingsoperaties, hormoontherapie en puberteitsremmers voor minderjarigen. ‘Transgenderpropaganda’ moet van de buis.
De wachtlijsten in de transgenderzorg moeten korter. Regionale helpcentra moeten daarbij helpen.
Er moet gezorgd worden voor laagdrempelig advies en hulp voor mensen in transitie. Dat transgenders van geslacht kunnen veranderen is goed. Maar het NSC is tegen de verruiming van de Transgenderwet.
De lange wachtlijsten voor de transgenderzorg worden verkort door onder andere huisartsen te informeren over het begeleiden van bijvoorbeeld hormoonbehandelingen.
De wachtrij voor transgenderzorg is lang. Te lang. En die worden weggewerkt.
Volt is voorstander van de Transgenderwet en de optie om een ‘X’ in je paspoort te laten zetten. Door een korter psychisch traject en snellere toegang tot medicatie wordt de transgenderzorg beter, toegankelijker en sneller.

Abortus

Abortus is een belangrijk recht, maar er moet zorgvuldig worden gekeken naar de termijnen en ontwikkelingen. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor preventie van ongewenste zwangerschappen.
Abortus wordt uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. Ervaringsdeskundigen worden betrokken bij abortuszorg
Abortus moet geen uitweg zijn voor onbedoelde zwangerschappen. De abortuskliniek is te laagdrempelig. Daarom mag de abortuswetgeving niet nog verder versoepeld worden.
Abortus wordt niet uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. Anders kunnen illegale abortussen niet meer bestraft worden. Ook moet de maximumtermijn voor abortus gehalveerd worden naar 12 weken.
Abortus moet uit het Wetboek van Strafrecht gehaald worden. Je moet een abortuspil bij de verloskundige kunnen halen. En abortus moet vergoed blijven
Abortus moet uit het Wetboek van Strafrecht worden gehaald.
Het recht op abortus is een belangrijk vrouwenrecht. Maar we moeten het wel zoveel mogelijk voorkomen. Het is tot 24 weken mogelijk om abortus te plegen, maar over dit termijn moeten we het door de snelle medische ontwikkelingen blijven hebben.
De manier waarop abortus is geregeld, is goed. Daar hoeft niks aan veranderd te worden.
Abortus blijft gratis voor iedereen. En wordt uit het Wetboek van Strafrecht gehaald.
Abortus gaat uit het Wetboek van Strafrecht en abortus is vrij voor iedereen. Rondom klinieken mogen geen demonstranten staan.
Abortus is geen misdaad. De wet moet zorgen voor goede abortuszorg. Er wordt onderzocht wat de gevolgen voor abortuspraktijken zijn als abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. De VVD steunt dat onderzoek.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor