Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom willen onderzoekers een ban op siliconen borstimplantaten?

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1591 keer bekeken
  •  
moordtieten-dionne

Niet alleen vloeibare borstimplantaten zijn gevaarlijk; ook de vaste implantaten kunnen gezondheidsproblemen opleveren. Iets waar Dionne Slagter in haar documentaire Moordtieten al voor waarschuwde.

In Nederland hebben inmiddels ruim 200.000 vrouwen borstimplantaten, waarvan 80% uit cosmetische overwegingen. Een daarvan is Dionne Slagter, die op haar eenentwintigste besluit een borstvergroting te laten uitvoeren. ‘Ik wist ergens wel dat er verhalen rondgingen over de gevaren van siliconenimplantaten, maar daar wilde ik niets van horen. Ik was zo blij met de borsten. Het luidde voor mij de omslag in: tot die tijd was ik erg onzeker over mijn lichaam, ik heb anorexia gehad. Ik had geen heupen, weinig billen. Na de borstimplantaten voelde ik me eindelijk vrouw.’ 

Lekken

De borsten geven Dionne het gevoel van vrouwelijkheid, tot ze op een dag wordt benaderd door de makers van een documentaire die later de naam Moordtieten zou krijgen. Voor de documentaire laat Dionne het gehalte siliconen in haar lichaam meten; op die manier kan worden achterhaald of de siliconen uit de implantaten zijn gaan lekken. Ze blijkt ‘significant’ meer siliconen te hebben dan de gemiddelde vrouw. ‘Ik kreeg het idee dat ik met twee gifbommen rondliep. Ik ging anders kijken naar vrouwen met echte borsten en voelde me verdrietig. Ik heb mezelf ziek gemaakt door implantaten te nemen, maar toch wilde ik het nog steeds. Ze hebben zoveel voor me gedaan. Vooral mijn onzekerheid weggenomen. Ik heb mezelf nooit geaccepteerd met kleine borsten. Hetzelfde gevoel van tien jaar geleden kwam terug.’

Ook vaste implantaten gevaarlijk

Vaste borstimplantaten zouden het veilige alternatief voor vloeibare implantaten moeten worden, maar nu blijkt dat ook deze gevaarlijk zijn, zo heeft internationaal onderzoek uitgewezen. Bij 87% van de – in totaal vierhonderd – onderzochte vrouwen werden deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam aangetroffen. Er werden zelfs deeltjes in de hersenen aangetroffen. Bij meer dan 90% van de vrouwen werden daarbij ook ontstekingsreacties in het lichaam gevonden.

Onbegrepen klachten

Eerder onderzoek van het RIVM laat een vergelijkbaar resultaat zien. Uit onderzoek van het RIVM, dat 960 vrouwen ondervroeg over hun implantaten, bleken er 630 daadwerkelijk klachten te hebben. Vaak gaat het om onbegrepen klachten, om vermoeidheid, gewrichtsklachten, haarverlies, en vergeetachtigheid. Ook hoef je (nog) geen klachten te hebben, terwijl de siliconen al flink aan het zweten en zwerven zijn.

Laten verwijderen?

Direct na het uitzenden van de documentaire staan zowel de telefoon van het Amsterdam UMC als de inbox van Dionne roodgloeiend. Dionne: ‘Mijn hele inbox zit vol met mensen die zelf implantaten hebben. Het was overweldigend.' Onderzoeker Henry Dijkman pleit ervoor dat verzekeraars het verwijderen van implantaten bij vrouwen die er klachten door hebben gaan vergoeden. Want dat is niet altijd het geval.

Ook Dionne wilde van haar implantaten af. ‘Die halve kilo siliconen wilde ik eruit hebben.’ Maar ze was nog niet zover dat ze ‘zonder’ kon. In plaats daarvan koos ze voor zoutwaterprotheses. Ook daarin worden siliconen gebruikt, voor het omhulsel, maar de vulling is anders. ‘Zoutwater is niet de oplossing, maar ik was er nog niet aan toe om terug te gaan naar mijn eigen borsten. Ik was te bang dat ik weer dat gevoel van toen terug zou krijgen.’

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.