Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

‘This is America’ werd mede mogelijk gemaakt door Kanye West

  •  
09-05-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
DONALDGLOVER
Illustratie: Chris Coward
De Amerikaanse artiest Childish Gambino heeft deze week de harten van miljoenen mensen veroverd (of gebroken) met de release van de videoclip voor ‘This is America’. In de clip laat de rapper, ook wel bekend als Donald Glover, op uitbundige wijze zien dat ‘America the beautiful’ soms minder mooi is dan het lijkt. De teller staat momenteel op bijna  vijftig miljoen  views en is alom geprezen. En weet je wat? Ik vind de clip fantastisch. Alleen durf ik – jawel – met enorm grote zekerheid te stellen dat niemand minder dan Kanye West hier best veel aan bijgedragen heeft.

‘Ik zeg nee tegen Kanye’

Ik weet wat je denkt: “Allemachtig, wéér een stuk over die lul?” of “Ik zeg nee tegen Kanye”. En hoe kan het ook anders? Na de shitstorm van vorige week en de enorme hoeveelheid media-aandacht die aan Wests uitlatingen is besteed, kan ik – als Kanye-fan – me heel goed voorstellen dat de kous zo goed als af is voor velen. Kanye is namelijk een onherroepelijke kutlul. Want steunbetuiging en  drakenliefdesverklaring  aan president Donald Trump zijn slecht. En slavernij bagatelliseren, is helemaal uit den boze. Of dat bagatelliseren trouwens waar is,  is helemaal niet zo zeker . Maar goed: hij probeerde de boel nog recht te zetten in een serie tweets. Maar het mocht niet baten: de kutlul-infectie bleek niet langer meer te genezen zijn bij mensen. Iedereen bleef kwaad. 
Childish Gambino’s nieuwe video kwam als geroepen: vlak na de controverse rondom de uitspraken van Kanye West. Ineens was er een remedie voor de kutlul-infectie in zicht! De artiest, geroemd om zijn acteer- en raptalenten, stelt op het juiste moment alles aan de kaak waar Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten mee te maken (kunnen) krijgen, waaronder politiegeweld en discriminatie. Al zijn dit slechts twee van de vele thema’s die in drie minuten tijd behandeld worden. En geloof mij maar: nu komt dat bachelor-diploma in film- en theaterwetenschappen heel erg goed van pas. Man, man, man. In slechts twee dagen verschenen er overal recensies en diepgaande analyses. Op Facebook, in je mail, in de supermarkt. En in kranten. Veel kranten: van The New York Times tot en met de Noord-Koreaanse dagbladen. Het moge duidelijk zijn: ‘This is America’ heeft veel losgemaakt. En Donald gaf hiermee overduidelijk het juiste tegengeluid. 

Parallellen

Je zou het niet zeggen, maar er zijn aardig wat parallellen te vinden tussen de thema’s die Donald Glover aankaart in This is America en de dingen die Kanye roept. Oké, misschien is het een vreemde vergelijking als ik zijn Twitter-spervuur van vorige week ernaast leg. Dan maar iets verder terug in de tijd. Naar 2013 om precies te zijn. Want Kanye roept veel. Heel veel. 
Kanye West kwam toen – net als nu – in het nieuws vanwege zeer  controversiële uitspraken  die hij deed tijdens een uitzending van de Amerikaanse radio-ochtendshow The Breakfast Club. Kanye gaf er meerdere malen aan dat Afro-Amerikanen vrijwel altijd met een 1-0-achterstand kampen in Amerika. Met name op economisch vlak. Dit illustreerde hij door te zeggen dat ‘Afro-Amerikanen niet dezelfde connecties in het leven hebben als joden.’ In de bedrijvensector om precies te zijn. Dit als gevolg van de groeiende polarisatie in de Amerikaanse samenleving, wat Donald Glover heel goed uitbeeldt in zijn videoclip. Oh, en vergeet natuurlijk Kanye Wests uitspraak over George Bush na de orkaan Katrina in 2005. Iets met dat de beste man geen kutlul geeft om  Afro-Amerikanen .

Anti-held

Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat Childish Gambino en Kanye West in hetzelfde team spelen. Misschien helpt het als wij in dit opzicht Kanye West als de anti-held zien: iemand die eigenlijk altijd gezien wordt als de schurk, maar diep van binnen zegt wat hij moet zeggen, omdat hij mensen daarmee aan het denken zet. Rapper Jay-Z heeft overigens  hetzelfde gezegd  aangegeven bij – toevallig – The Breakfast Club. Hij noemde Kanye West een pionier. Iemand die als eerste kijkt of de kust veilig is, vervolgens een lawine van ellende over zich heen krijgt. En na de lawine kan iedereen veilig oversteken en is alles gewoon bueno. Hij is daarmee de man die als eerste iets zegt en daarom ook het grootste te verduren krijgt. Het verhaal van de pionier krijgt vervolgens meer gestalte door artiesten als Childish Gambino, die in dit verhaal gezien kan worden als de held. Een held die iedereen ineens leuk vindt. Een held die hetzelfde zegt als Kanye West, maar dan minder schreeuwerig. 
Als je het niet erg vindt, dan kijk ik de clip even nog een keer. Check het  hier . Áls je het nog niet gezien hebt. 
Benieuwd naar meer? Check dan deze aflevering van de podcast Babbels met Beryl, waarin 'This is America' nog verder wordt besproken!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.