Het lijkt steeds vaker te gebeuren: kinderen die door hun ouders worden meegenomen naar hun land van herkomst, om hier vervolgens te worden achtergelaten bij vreemden. De kinderen denken dat het om een vakantie of familiebezoek gaat, maar het blijkt om een permanent verblijf te gaan waar zij niet voor hebben gekozen.
De achterlating kan allerlei redenen hebben. Zo kan het zijn dat het kind wordt uitgehuwelijkt, of dat de familie wil voorkomen dat het kind te veel ‘verwesterd’. Soms gebeurt het onder druk van cultuur of familie, die bijvoorbeeld bang is dat het kind de verkeerde waarden meekrijgt van onze losgeslagen, westerse cultuur. Je kan hierbij denken aan homo-acceptatie of vrije seksualiteit. Belangrijke items als een paspoort of telefoon worden afgenomen bij aankomst, en dus is het moeilijk voor het kind om in contact te komen met bekenden.
Meer meldingen
Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) ontvangt jaarlijks steeds meer meldingen van kinderen die in het buitenland zijn achtergelaten door hun ouders. Toen de LKHA in 2015 werd opgericht ontving het 23 meldingen - in 2017 waren dit er 30. Helaas vormen deze cijfers waarschijnlijk slechts een klein onderdeel van het totaal:
onderzoek
heeft uitgewezen dat het totaal aantal slachtoffers tussen de 180 en 800 zou moeten liggen.
Het LKHA hoopt dat voornamelijk docenten en begeleiders alert kunnen zijn op signalen waar de alarmbellen van gaan rinkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst om op vakantie te gaan, plotselinge afwezigheid of onverwachte vakanties.