Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

“Gelijkheid voor vrouwen op de arbeidsmarkt zou ons 221 miljard euro rijker maken”

  •  
12-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
ingrid
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
In Nederland prijzen we onszelf om onze vrijheid van meningsuiting, onze open houding en de manier waarop we pleiten voor gelijkheid. Ben je een vrouw? Dan mag je gewoon stemmen. Ben je homo? Dan mag je gewoon trouwen. Elk jaar organiseren we een Gay Pride, er zit een handjevol vrouwen in de politiek en je mag altijd je mening over alles uiten. Dus dan doen we dan ook graag.
Maar feit blijft – helaas – nog altijd dat er ongelijkheid bestaat, hoe hard we ons er ook tegen denken te verzetten. Zo krijgen vrouwen nog altijd minder betaald dan mannen en bekleden ze minder vaak hoge posities. Best vreemd, want de man-vrouwverhouding wordt in de “Wet op Gelijke Behandeling” wel degelijk wordt genoemd. Nu is dit allemaal al genoeg kommer en kwel, maar nu blijkt ook nog eens dat we onszelf dubbel en dwars naaien door vrouwen achter te stellen op de arbeidsmarkt. Gelijkheid zou ons namelijk als volk zo’n 221 miljard euro rijker maken.

Onderzoek

Dat zit ongeveer zo. Volgens een recent onderzoek houdt Nederland zelf een ‘typisch en complex’ systeem in stand waarin vrouwen vooral in groten getale in de zorg en het onderwijs werken. Zij werken hierdoor vaak deeltijd maar nemen wél veel overige (onbetaalde) zorgtaken op zich - en dragen vervolgens relatief weinig bij aan het bruto binnenlands product. Huidige methoden om deze achterstand aan te pakken werken onvoldoende om dit effect tegen te gaan.
Wanneer Nederland het op dit vlak net zo goed zou doen als andere nationale voorlopers, zou onze economie een boost krijgen van zo’n 114 miljard euro . Ook zou het volk – ja, jij en ik dus – bij totale gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt grofweg 221 miljard euro rijker zijn. Het onderzoek werd gedaan door McKinsey, een adviesorganisatie die het rapport naar buiten bracht in het Financieele Dagblad. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Dat ongelijkheid niet altijd te merken is, betekent niet dat het niet bestaat. En ach, als je het dan nog steeds allemaal onzin vindt - dan is die 221 miljard wellicht nog een alternatieve motivatie om iets te willen veranderen. 
In het Afrikaanse Guinee-Bissau weet het volk misschien wel beter hoe je vrouwen en mannen gelijk moet behandelen dan in Nederland.  
Benieuwd waarom? Check Filemon Buiten Westen . Elke donderdag om 21:00 bij BNNVARA op NPO 3!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.