Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Een knipoog naar de Quote 500: wat kunnen we leren van de Quiet 500?

  •  
06-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1166 keer bekeken
  •  
katt-yukawa-K0E6E0a0R3A-unsplash

Vandaag verscheen voor de derde keer de Quiet 500, dat licht schijnt op stille armoede. ‘Armoede is niet "eigen schuld, dikke bult"; het kan iedereen overkomen’, vertelt Ralf Embrechts, voorzitter van de stichting Quiet 500, in Jan-Willem Start Op.

De Quiet 500 bestaat uit verhalen van mensen die in armoede leven en de impact dat het heeft. De oprichters zien het als knipoog naar De Quote 500, waarin de rijkste Nederlanders worden geportretteerd. Zo’n knipoog is hard nodig, volgens Embrechts. Sterker nog: ‘Het is harder nodig dan ooit.’ De kloof tussen de mensen die het goed hebben en de mensen die geld goed kunnen gebruiken wordt steeds groter, vertelt hij.

'Mensen in armoede zijn niet zielig en willen niet zielig gevonden worden.'
Ralf Embrechts
Advertentie
Dit is reclame van STER

Meer armoede in tijden van corona
Embrechts schrijft dit deels toe aan corona: ‘Veel mensen zijn in coronatijd in de armoede terechtgekomen.’ Eind vorig jaar meldde Kassa dat de coronacrisis voor meer armoede in Nederland zorgt, afgaand op de cijfers van het Armoedefonds. 46 procent van de lokale armoedeorganisaties had namelijk in het laatste halfjaar van 2020 de hulpvraag zien stijgen. 

Maar de oplage focust niet alleen op de problemen van mensen in armoede, licht Embrechts toe: ‘Mensen in armoede zijn niet zielig en willen niet zielig gevonden worden. Ze hebben de kracht om er ook uit te komen.’ 

Solidariteit 
Daar is soms wel enige hulp bij nodig. Daarom verstuurt hij met de lancering van de derde editie de oplage naar de mensen uit de Quote 500. Al eerder in 2013 bleek dat van grote waarde te zijn: ‘In 2013 zijn er twee miljonairs opgestaan die met ons, met name in het zuiden van het land, in elf steden quiet communities hebben opgericht.’ Quiet communities zijn gemeenschappen van mensen die elkaar helpen en die iets goeds hebben kunnen doen. Dat zijn niet alleen maar miljonairs, legt hij uit. ‘Dat willen we graag uitbreiden naar meer steden.’ 

Taboedoorbrekend
Praten over armoede is niet heel gemakkelijk; daarom is zo’n oplage ook taboedoorbrekend, legt hij uit: ‘Quiet staat voor stille armoede. Dat mensen hun verhaal doen vind ik heel knap, want er liggen nu 45.000 exemplaren in de winkel. Je moet het maar durven.’ Larissa uit Dordrecht is één van die mensen. ‘Zij had dezelfde jeugd als ik’, vertelt Embrechts. ‘Maar door een foutje van de belastingdienst en het UWV schoof haar leven onderuit, terwijl dat van mij is doorgegaan de goede kant op. Armoede is niet "eigen schuld, dikke bult", maar het kan iedereen overkomen en je kunt er niets aan doen.’

Onmacht
Ook Raf Daenen, docent maatschappelijke ontwikkeling, schreef dit jaar in Joop dat armoede niet alleen om geldgebrek gaat, maar ook een verhaal heeft. Volgens hem heeft armoede veel verschijningsvormen: ‘Het betreft niet alleen de mensen die door naheffingen en boetes van de Belastingdienst aan de grond zitten, maar ook boeren die financieel verlies lijden door dalende prijzen of door noodzakelijke investeringen om aan de eisen van milieu en gezondheid te voldoen. Denk aan gezinnen die hun schuldenlast niet meer kunnen dragen als een van de ouders werkloos wordt. Of mensen die bij een ingrijpende gebeurtenis - zoals ziekte, echtscheiding of een ongeval - het hoofd niet meer boven water kunnen houden.’ 

Omkijken naar een ander
Ook volgens hem is het belangrijk dat problemen eerder worden gesignaleerd. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet, legt hij uit: ‘Vaak schromen we om in iemands privéleven binnen te dringen.’

Maar voor armoedebestrijding is het juist belangrijk dat we naar elkaar omkijken, licht Embrechts toe: 'Als je nu niet aanhaakt, dan haak je misschien wel blijvend niet aan.’ Hij doelt op solidariteit. Dat is één van de goede dingen die zijn ontstaan in coronatijd, zegt hij: ‘We kijken vaker zo van: hé, wie woont er bij mij in de straat? Gaat het wel goed met iedereen?'

Meer lezen over geldproblemen en armoede? Dat kan hieronder: 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

gerardvantol
gerardvantol
10 jan. 2023 - 22:34
Kaag en Rutte vinden zeker dat te weinig gevolg wordt gegeven aan de aktie van het gas af. Dus wordt er ergens een rapport gevonden waarin het gasgebruik zo slecht mogelijk wordt voorgesteld. Over alle rotzooi die de biocentrales van Timmermans uitstoten geen woord.
jvbt
jvbt
10 jan. 2023 - 18:23
CLASP schiet hier nogal vanuit de heup. Dat (ultra)fijnstof een groot probleem vormt in onze samenleving is bij deskundigen reeds lang bekend..en ook dat blootstelling aan fijnstof zelfs binnen enkele uren dodelijk kan verlopen. De verbranding van aardgas levert doorgaans blauwe vlammen op ( bij goed ingeregelde verbrabding)_ en dat levert een vrijwel volledig oxidatie op met H2O en CO2 als restproducten. M.n. voor de CO2 productie en nog enkele in mindere mate vrijkomende verbrandingsgassen ( NO2) dient een goede ventilatie te worden verzorgd in de keuken. Maar het echte probleem is helaas de algehele luchtgesteldheid buitenshuis: in mijn buurt in Amsterdam wort er zo'n beetje in elke woning een open haard aangelegd....wanneer ik mijn woning ventileer krijg ik al die neerslaande rookgassen in huis...en die zijn heel wat slechter voor de gezondheid dan koken op gas en tevens zeer klachten initiërend voor astmapatiënten of mensen met hyperreactiviteit van de luchtwegen. In Duitsland is al decennia een roetfilter verplicht voor iopen haarden in stedelijk gebied....in NL ben ik daar al sedert 2005 voor aan het pleiten maar wij hebben hier nogal wat bestuurlijke sukkels die geen last hebben van hun gebrekkige kennis van zaken. De verontreiniging van de buitenlucht door menselijk handelen is dus een logaritmische veelvoud van de luchtwegproblemen a.g.v. koken op aardgas. Dat dit bericht mogelijk ook primair bedoeld is om mensen van het gas te krijgen is bepaald niet ondenkbaar.
JannyBoe
JannyBoe
9 jan. 2023 - 21:01
Er was ook een tijd waarin roken als gezellig ontspannend werd gezien. Tot onderzoek aantoonde dat er gezondheidsrisico's waren. Er is niet 'opeens' iets slecht dat voorheen onschuldig leek te zijn. Kwestie van voortschrijdend inzicht, onderzoek en feiten. Mooi dat nieuwe inzichten op basis van onderzoek kunnen leiden tot een betere gezondheid van kinderen.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 21:25
Asbest, erg in zwang na de 2e WO tot begin jaren 90. Ideaal bouwmateriaal en heel goedkoop. Totdat asbestvezels in onderzoeken kankerverwekkend bleken te zijn. Je hoort niemand over een 'opeens' in onderzoeken toch? Wat in de jaren 50 ideaal leek blijkt later bar slecht voor de gezondheid te zijn. De tijd gaat verder, inzichten ook.
5qhh2h3z@duck.com
5qhh2h3z@duck.com
9 jan. 2023 - 18:40
Het betreft een TNO-rapport uit 2019, dus oud nieuws. zie ook het volgende artikel uit maart 2020!: https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/tno-onderzoekt-effect-van-binnenklimaat-op-gezondheid/ #propaganda
1 Reactie
Kassadegekste
Kassadegekste10 jan. 2023 - 9:18
Even beter zoeken de volgende keer: https://www.clasp.ngo/updates/eu-gas-cooking-health/
Dutchy1956
Dutchy1956
9 jan. 2023 - 17:46
Vraagje aan de redactie. Waar kan ik dat onderzoek terugvinden? Op tno.nl kan ik niets vinden!!
1 Reactie
Kassadegekste
Kassadegekste10 jan. 2023 - 9:18
Hierbij! https://www.clasp.ngo/updates/eu-gas-cooking-health/
Frans Boot
Frans Boot
9 jan. 2023 - 17:23
waar was TNO de laatste decennia toen het cokesgas en later aardgas als brandstof gemeengoed was?Maar nu het gas schaars wordt door de toestand in de wereld is het opeens schadelijk voor de gezondheid.
1 Reactie
Hanp
Hanp10 jan. 2023 - 15:50
Helemaal mee eens je wordt alleen al ziek door alles wat z.g ongezond is Ook inductie zou fijnstof veroorzaken
Aadjoh
Aadjoh
9 jan. 2023 - 16:46
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
YJST
YJST9 jan. 2023 - 17:42
Dat was ook mijn eerste reactie 'Is dit het nieuwste argument om mensen van het gas af te krijgen' Nu is het ineens ongezond. Hoe zijn wij dan groot geworden? Ik heb nog meegemaakt dat we overgingen op gas. Iedereen dolblij!
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
9 jan. 2023 - 16:30
Gewoon even een raam openzetten. Ik heb onlangs een inductie kookplaat aangeschaft : een eitje gebakken op gas vind ik lekkerder. Wel blijven je pannen schoner op inductie en hoef je minder te ventileren.
1 Reactie
Hanp
Hanp10 jan. 2023 - 15:54
Dit lijkt me ook nogal overdreven of de pan verwarmd word door gas of een andere warmtebron maakt volgens mij niets uit Ik kook al meer dan 20 jaar op inductie en het eten smaakt nog steeds goed
prikker
prikker
9 jan. 2023 - 15:14
Wat een onzinartikel... alles om de energietransitie erdoor heen te forceren... Ik voorspel véél meer van dit soort onzinuitkomsten de komende tijd om de overstap van gas maar op te dringen aan de consument.. want dat is uiteindelijk het énige waar dit om gaat.
JannyBoe
JannyBoe
9 jan. 2023 - 14:28
De gezondheid van kinderen gaat boven alles. 'Koken op gas is een onderschat probleem, ook bij gemiddeld gebruik van een afzuigkap', meldt TNO. Je kunt twijfelen aan onderzoeken, maar waarom zou je? Beter is je eigen mogelijkheden onderzoeken om op inductie te gaan koken. Voor de gezondheid van kinderen en die van jezelf.
2 Reacties
mahadma
mahadma9 jan. 2023 - 17:35
Je moet maar geld hebben om elec te koken. Zonder zonnepanelen, die a: lastig te koop zijn en b: je moet er maar plek voor hebben(energieplafond), is elec koken GEEN optie.
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 20:54
175 kwh per jaar, daar hoef je geen zonnepanelen voor te hebben. En kan dus ook prima binnen het energieplafond. Ze zijn heel goed betaalbaar, zeker als je de besparing op gas meerekent. Ik zeg doen!
Dutchy1956
Dutchy1956
9 jan. 2023 - 13:49
Er is jaren geleden ook al zo'n onderzoek geweest waaruit bleek dat er gevaarlijke dampen en fijnstof vrijkwamen tijdens het koken. We koken al meer dan dan 50 jaar op aardgas en nog nooit is aangetoond dat gas een van de oorzaken zou zijn. D66 heeft weer eens een vinger in de pap gehad, denk ik.
1 Reactie
Aadjoh
Aadjoh9 jan. 2023 - 16:59
Deze reactie is verwijderd
marijke77
marijke77
9 jan. 2023 - 13:12
Ik vraag mij af hoe het te bewijzen dat die astmaachtige klachten ontstaan zijn door het koken nop gas. dan zou dit toch al veel en veel langer bekend moeten zijn. Wij kookten thuis op gas en ook nog op de kolenkachel, er is toen nooit iets gezegd dat hierdoor klachten zijn ontstaan, maar nu opeens nu ze iedereen van het gas af willen is het slecht. Ik vraag mij af wat voor bewijs er nu opeens ligt.
1 Reactie
Wilma-60
Wilma-609 jan. 2023 - 13:15
Ja dat was ook mijn gedachte !!
Lop
Lop
9 jan. 2023 - 13:12
Bijzonder dat TNO aandacht heeft voor de luchtkwaliteit in woningen. Dat TNO zelfs een specialist in huis heeft (Piet Jacobs van het TNO) op het gebied van luchtkwaliteit in huis. Recent heb ik een warmtepompdroger gekocht een prima apparaat, zuinig in energieverbruik en doet z'n werk perfect. Maar, mij viel op dat na de droogbeurten er heel veel stof neersloeg door de gehele woning. De leverancier heeft dit ook geconstateerd en verving dit apparaat. Het vervangende apparaat had dezelfde uitstoot. Ik heb contact opgenomen met de fabrikant maar die gaf aan dat het apparaat voldeed aan de geldende normen van dit soort apparatuur. Ze boden aan het apparaat terug te kopen. Dit heb ik niet gedaan omdat leveranciers van andere merken warmtepompdrogers direct al aangaven dat dit soort drogers een hogere stofuitstoot produceerden. Op basis daarvan heb ik metingen laten uitvoeren en heb met de resultaten daarvan de fabrikant en diverse instanties benaderd waaronder het RIVM, NVWA en GGD zonder resultaat. De een gaf aan dat zij geen beleid maakten de ander had het over het ontbreken van Wet- en Regelgeving kortom er kwam geen oplossing. Nu blijkt TNO zich bezig te houden met de luchtkwaliteit in woningen. Bijzonder dat geen enkele instantie mij daar naar doorverwezen heeft. De uitstoot is in mijn beleving verontrustend en schadelijk voor de gezondheid. Er zou zo snel mogelijk Wet-en regelgeving voor dit soort apparatuur gemaakt moeten worden.
sira
sira
9 jan. 2023 - 12:42
Welke bedoeling heeft BNN/VARA met dit artikel? Is dit om D66 te promoten? Niet iedere Nederlander is goedgelovig of een meeloper, maar we worden wel momenteel door de huidige regering de afgrond in geduwd en dat is voor de gezondheid slechter dan gas of stikstof.
3 Reacties
prikker
prikker9 jan. 2023 - 15:17
Nederland moet van het gas van dit kabinet... dààrom verschijnen ineens dit soort artikelen... heeft niets met nieuwe inzichten te maken, puur met politieke wensbaarheid van de uitkomsten ervan.
sira
sira9 jan. 2023 - 19:52
@Prikker, ik begrijp de achterliggende reden van dit artikel wel. Lees ook dit artikel eens, dezelfde oorzaken werden 15/20 jaar geleden al door Prof. Kees de Jager op tv benoemd. Hij is inmiddels overleden, maar dergelijke wetenschappers worden niet aan het woord gelaten https://www.klimaatfeiten.nl/oorzaken/zon
prikker
prikker11 jan. 2023 - 12:02
@Sira Iedereen heeft tegenwoordig een afzuigkap dus daarmee gaat ook dat argument volledig verloren... wellicht was dat 20 jaar geleden niet zo, maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Neponderzoek dus.
Meindo
Meindo
9 jan. 2023 - 12:37
Daar gaan we weer. Waar is tegenwoordig niets meer op aan te merken? Ik heb een goed werkende afzuigkap in de keuken. Maar ja, die blaast alles naar buiten. Ook weer niet goed voor het milieu. 😜
henkie.penkie
henkie.penkie
9 jan. 2023 - 11:56
Waar zijn toch in godsnaam mee bezig.
daan daniels
daan daniels
9 jan. 2023 - 11:52
Wat een oeverloos gezeik, mijn hele generatie is er groot en oud mee geworden, Zijn het tegenwoordig alleen maar wappis. En wat heeft dat onderzoek gekost.
2 Reacties
henkie.penkie
henkie.penkie9 jan. 2023 - 11:56
Je hebt volkomen gelijk
mahadma
mahadma9 jan. 2023 - 14:18
Mijn oma kookte op oliestellen, 1, 2 en 3 vlams .......
mahadma
mahadma
9 jan. 2023 - 11:41
Over het roken in huis van ouders wordt niet gesproken ......... alsof dàt gezond is. En dit "onderzoek" zal best ergenswat waarheid hebben maar wordt weer als drama gebracht op de media.
kaartendraak
kaartendraak
9 jan. 2023 - 11:31
Tja, we moeten en zullen van het gas af he, dan gaan we het ook lekker demoniseren, net als vlees, wordt ook zo gedemoniseerd. Nou, ik stook vanavond lekker mijn gasstel weer op, zet de afzuigkap en afzuiger in het huis aan EN doe een rooster in de keuken open. Goh, kan dat ook????????
keesera
keesera
9 jan. 2023 - 11:20
Het is jammer dat de verschillende experts van KASSA nooit enige repliek geven op vaak ook serieuze reacties van lezers. Hoe dan ook: waarom komt KASSA juist nu met de resultaten/waarschuwing/publicatie van een dergelijk onderzoek, terwijl we nu met z’n allen van het gas af moeten? Ik benieuwd of KASSA deze vraag beantwoord…
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 jan. 2023 - 14:36
Hallo Kees, bij mijn weten heeft Kassa geen experts in dienst. Wel een journalistieke redactie. Het artikel zegt eigenlijk al dat de focus van van het gas af moeten altijd op het klimaat gericht is. Dat koken op gas ook gezondheidsproblemen geeft komt nooit aan de orde. Misschien een aanbeveling om extra snel op inductie over te stappen. Beter voor het klimaat en gezondheid samen. Inductiekoken is letterlijk een verademing;) Bevalt ons supergoed.
hidkees
hidkees
9 jan. 2023 - 10:31
Vreemd dat het gebruik van een afzuigkap niet vermeld wordt. Deze verwijdert toch direct de gassen, vooral op de hoogste stand.
aad piraat
aad piraat
9 jan. 2023 - 10:26
Tjonge jonge weer wat nieuws verzonnen om de energie lobby hun zin te laten doordrukken.
Masjaa
Masjaa
9 jan. 2023 - 10:19
Koken op gas= bron van fijnstof. Maar veel mensen hebben geen idee, koken op gas is zo normaal. Jaja..... houtstoken=bron van fijnstof. Maar veel mensen hebben geen idee, stoken met hout is zo normaal(geworden). Luchten kan dus ook al niet meer. En ventileren evenmin. TNO, doe er iets aan!!! B.v. een waarschuwingslabel op alle houtgestookte toestellen! Van fijnstof krijg je kanker, longproblemen, hartfalen.
1 Reactie
hidkees
hidkees9 jan. 2023 - 10:34
Ja, hout geeft veel meer fijnstof e.d. dan gas. (Bij koken zal het ook wel gaan om stof dat van de gerechten komt.)
BNNVARA LogoWij zijn voor