De media helpen je met alle plezier aan een paspoort of een Tesla. Soms dan.
• 29-05-2018
• leestijd 3 minuten
Iedereen heeft het inmiddels gezien: het filmpje waarin te zien is hoe een man een kleuter redt die aan een balkon hangt in Frankrijk. De schokkende video krijgt gelukkig een prachtig einde. Het kind is veilig en wel en de man staat weer met beide benen op de grond. Letterlijk. Inmiddels is-ie waarschijnlijk met zijn hoofd in de wolken, want de 22-jarige Malinees Mamoudou Gassama – die geen verblijfsvergunning had – krijgt voor zijn heldendaad een paspoort cadeau van de Franse president Emmanuel Macron. En een baan. Persoonlijk. En dat gun ik hem echt. Het is poëzie ten top. Maar het doet bij mij de vraag rijzen: wat als deze heldendaad nou niet in de publiciteit kwam?
Grote podium
Het is inderdaad gissen. Dat geef ik toe. En nogmaals, ik vind het supertof dat de man beloond wordt voor zijn heldendaad. Maar ik vraag mij oprecht af of Mamoudou dezelfde beloning zou krijgen als A. het filmpje niet viral ging en B. de daaropvolgende hoeveelheid media-aandacht beperkt bleef. En geloof me - die media-aandacht was er: in Nederland en België kopten al ruim 25 online platforms met “Mamoudou Gassama redt leven van kind” of iets vergelijkbaars, slechts een dag na het gebeuren. Om nog maar te zwijgen over de aandacht die Mamoudou kreeg van de Franse media. En zulke aandacht komt goed uit. Want goodwill. Tegenover het Franse dagblad Le Parisien
verklaarde
hij bijvoorbeeld dat hij geen twee keer na hoefde te denken over zijn optreden, en dat het leven van een kind voorop staat. Hiermee laat Mamoudou boven alles een hele menselijke kant van zichzelf zien. Tegelijkertijd is dit ook een kant die veel andere migranten zonder status hebben én graag willen laten zien, maar dit niet kunnen. Maar goed, niet ieder verhaal bereikt het grote podium. Je zou hierdoor BIJNA denken dat migranten ook gewoon mensen zijn, net als jij en ik.
Sleutel tot het koninkrijk
Wat zegt dit alles nu? Best veel. Voor mij in ieder geval het volgende: deze gebeurtenis toont eens te meer aan hoe kwetsbaar mensen zonder verblijfsvergunning zijn, en dat de lijn tussen wel of geen sleutel tot het heilige koninkrijk Europa en een dikke vette Tesla heel dun is. Want ja, hoe kom je normaliter aan een Frans paspoort? In principe geldt dat je een jaar of vijf in Frankrijk moet hebben gewoond om te ‘naturaliseren’, oftewel – in aanmerking komen voor een Frans paspoort. Simpel, toch? Eerst even een woning vinden. Ah, maar wacht. Dat gaat niet zonder geld. Oké, dan maar een baan. Ah, maar wacht. Dat gaat niet zonder taal. Oké, dan maar even de taal leren. Dat kost ook nog wat tijd. Een paar jaar, of zo. En dan ben je alsnog niet verzekerd van een welvarend leven. Voor asielzoekers is het helemaal feest is. Zij moeten een maand of negen wachten tot ze een status toegezegd krijgen van de lokale politiediensten, daarna mag je pas werken. Als dat überhaupt kan. Feest.
Mamoudou viert in ieder geval wél feest. En dat is wel verdiend. Alleen geen Tesla, jammer. Maar wel een baan bij de brandweer! Houdt het verhaal hiermee op? Nou, nee. Ik wil namelijk heel graag weten in hoeverre de keus om hem te belonen voor zijn verdiensten invloed heeft op het Franse migratiebeleid. En met name op het punt van paspoort-uitgifte. Ik hoop dat die invloed er is! En waarom ook niet? We hebben in zeer korte tijd legio vreemde gebeurtenissen meegemaakt: Noord- en Zuid-Korea zoeken toenadering tot elkaar, België is nog steeds een officiële staat en er lopen anno 2018 nog steeds mensen rond die zeven uitspreken als ‘zeuven’. Stel je voor dat Emmanuel Macron iedere heldendaad vanaf heden beloont met een paspoort. Of een Tesla, als je al een paspoort hebt: heldendaden zover het oog reikt! Nooit meer aan balkons hangende baby’s, katten in de boom of oude dametjes die niet kunnen oversteken! En nog beter: het groepje mensen dat ‘zeuven’ zegt, zal ook met een pak slaag der gerechtigheid worden verwelkomd in Frankrijk. O, het moet alleen wel gefilmd worden. En viral gaan. En de media moeten het oppikken. Kleine details.
Ik ben in ieder geval verkocht! Jij ook?