Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om gespecialiseerde poliklinieken voor patiënten met post-COVID te openen. Dat zegt zij desgevraagd zaterdag 20 april in het programma Kassa (BNNVARA). Dijkstra zegt hierover: "Ik doe een beroep op de academisch centra om hier het voortouw in te nemen en samen met algemene ziekenhuizen, huisartsen en andere betrokken zorgverleners de zorg voor post-COVID patiënten te organiseren."
Op 15 februari stemde een ruime Kamermeerderheid in met de oprichting van speciale behandelcentra voor mensen met post-COVID. Voor 2024 en 2025 is er een budget van 27 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze gespecialiseerde poliklinieken.
Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, beloofde dat er snel gespecialiseerde poliklinieken voor patiënten met post-COVID zouden komen. De afgelopen weken zijn er dan ook onder regie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport intensieve gesprekken gevoerd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, koepels van ziekenhuizen en medisch specialisten. En nu is het dan eindelijk zo ver.
Dijkstra benadrukt dat het geld terecht komt bij de zorg voor patiënten met post-COVID: "Daar kunt u van op aan."
De minister pleit voor duidelijke loketten waar patiënten terecht kunnen. Concreet betekent dit volgens de minister dat er zeven poliklinieken zouden kunnen komen. Want, zo zegt ze: "Er zijn zeven academische centra". Het is aan de zorg zelf om hier een keuze in te maken. Daarbij benadrukt de minister overigens wél dat er goed samengewerkt moet worden met regionale ziekenhuizen vanwege de bereikbaarheid.
Minister Dijkstra wil vaart zetten: "Ik heb gezegd dat we gewoon gaan beginnen. En als we problemen tegenkomen gaan we die onderweg oplossen."
Wel waarschuwt ze: "Als we dit straks voor elkaar hebben, dan zijn er nog heel veel patiënten die niet in de centra terecht kunnen".
"De Universitair Medische Centra (UMC’s) vinden het fantastisch nieuws voor de patiënt en willen deze rol voor het opzetten van de expertisecentra samen met partners in de regio graag oppakken,” laat Geert Westerhuis van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) aan Kassa weten.
“Op deze manier kan onderzoek en behandeling en zorg dicht bij elkaar georganiseerd worden en elkaar versterken.” De NFU laat weten op korte termijn de plannen met alle betrokken partijen kort te sluiten.
Directeur Diewke de Haen van patiëntenvereniging PostCovidNL reageert verheugd: “Wij zijn heel blij met de steun van minister Dijkstra voor mensen met post-COVID en met deze concrete stappen vanuit VWS. Wij werken als patiëntenorganisatie nauw samen met de NFU om te borgen dat de expertisecentra die gerealiseerd worden, voldoen aan de door ons gestelde criteria. Het vertrouwen groeit dat deze zomer de eerste pilot-polikliniek geopend wordt!“
Kassa liet in eerdere uitzendingen op indringende wijze zien dat de zorg in Nederland voor de naar schatting 450.000 patiënten met post-COVID ernstig te kort schiet. En het toonde aan dat medische behandelingen voor post-COVID over de grens – zoals in Duitsland en Italië – wél mogelijk zijn.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!