In februari was de toen 29-jarige Melissa te zien in een uitzending van Kassa. Zij kreeg na het oplopen van een coronabesmetting last van ernstige gezondheidsklachten. Melissa lijdt onder de symptomen van long COVID, en ze kan bijna niets meer. Negen maanden later is Melissa helaas nóg zieker: ze is uitbehandeld en de vraag is of iemand nog iets voor haar kan doen. "Ik ben te ziek om van de bank te komen. Te ziek om me aan te kleden. Te ziek om te leven."
We hebben n.a.v. onze uitzending veel reacties en vragen over behandelingen in Duitsland ontvangen. Helaas is long COVID-zorg in Duitsland zonder Duitse zorgverzekering en huisarts niet beschikbaar voor patiënten uit Nederland. Daarnaast zijn er (ook) in Duitsland lange wachtlijsten en hebben veel klinieken een patiëntenstop. We hopen dat er in Nederland snel een behandeling mogelijk wordt.
Wij blijven het volgen.
Melissa staat symbool voor een grotere groep van 90.000 patiënten met long COVID die steeds verder achteruitgaan. Een aantal van deze patiënten is zelfs bezig met een euthanasietraject. In deze reportage zie je hoe het nu met Melissa gaat én spreken we erover met Diewke de Haen, directeur van patiëntenorganisatie PostCovidNL.
De vorige reportage over Melissa zie je hieronder.
In Kassa van zaterdag 9 december sprak Amber met verschillende medici en andere deskundigen over de vraag wat er voor deze 'vergeten' groep patiënten kan – én moet – worden gedaan. Deze reportage zie je hieronder. Meer informatie staat in de bijbehorende dossiertekst.
Dit artikel gaat verder na onderstaande video.
Ook ging Amber in gesprek met demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Kan hij nog iets voor deze groep patiënten betekenen waardoor zij misschien uitzicht hebben op betere behandelingsmogelijkheden? Volgens Kuipers komt er géén extra geld beschikbaar voor behandelcentra waar patiënten met post-COVID behandeld kunnen worden.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!