Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koken op gas of inductie: wat is goedkoper of duurzamer?

  •  
15-11-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
106203 keer bekeken
  •  
gas inductie 1280 koken fornuis pannen

Jarenlang was koken op een gasfornuis de norm. Maar omdat we in de toekomst van het gas afgaan, komt elektrisch koken steeds meer in beeld. Is je gasfornuis inruilen voor een elektrische inductiekookplaat een goed idee? Aan de hand van zes vragen zetten we de verschillen in kosten en duurzaamheid op een rij met Joanneke de Jongh van Milieu Centraal. We sluiten af met acht tips waarmee je energie kunt besparen tijdens het koken.

Het zal niemand ontgaan. In Nederland gaan “we” stap voor stap van het aardgas af. Hoe ziet de toekomst eruit volgens energiedeskundige Joanneke de Jongh? “In een aantal wijken komt er misschien een gasnet met groen gas, maar de meeste huizen zullen gasloos worden. Ook wat betreft het koken.” 

1 - Wanneer neem je afscheid van je gasfornuis? 

Wanneer stap je over op elektrisch koken, mocht je dat willen? “Het beste moment om over te stappen is als je jouw huidige kookplaat of gasfornuis vervangt. Bijvoorbeeld als je de keuken gaat verbouwen of een nieuwe keuken aanschaft. 85 procent van de nieuwe kookplaten die op dit moment verkocht worden zijn elektrisch.”

“Mocht je nog niet direct overgaan dan kan je ook al één en ander voorbereiden door alvast de benodigde elektra aan te laten leggen”, geeft De Jongh mee als tip. Het kan zijn dat er een extra groep in de meterkast moet komen of een stroomkabel naar de keuken.

2 - Welke vorm van elektrisch koken kies je?

Wat als je geen gas meer hebt om op te koken of nu al van je gasfornuis af wil? “Dan zijn er verschillende manieren om elektrisch te koken, waarvan de inductiekookplaat het zuinigst is. Dat is dus een goed alternatief voor je gasfornuis”, aldus de expert duurzame energie. 

3 - Is er veel verschil tussen inductie en andere vormen van elektrisch koken?

In de wereld van het elektrisch koken is inductie het bekendst. Maar je hebt ook keramische kookplaten. “Het verschil zit hem in de techniek van opwarmen en de efficiëntie”, legt De Jongh uit. 

”Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar. Dat komt doordat bij inductie direct de inhoud van de pan opgewarmd wordt via de bodem van de pan en de inductiekookplaat zelf veel minder warm wordt dan andere elektrische kookplaten. Er gaat daardoor minder warmte verloren.” 

Inductie biedt praktische voordelen

Koken op inductie heeft volgens expert De Jongh nog een aantal praktische voordelen. “Het is veiliger dan gas, doordat de kookplaat alleen heet wordt als er een pan op staat en daarna snel afkoelt.”

“Daarnaast is er geen vlam als je op inductie kookt. Dat is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor minder verbrandingsgassen in de keuken en gezondere lucht.” Verder is er nog een ander voordeeltje van huishoudelijke aard: “De inductiekookplaat is heel makkelijk schoon te maken. Mensen die inductie nemen, willen vaak nooit meer terug naar gas.“

Er is nog een speciaal punt van aandacht met betrekking tot de gezondheid: ”Voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische velden of een pacemaker hebben en van hun dokter geen inductiekookplaat mogen nemen, is keramisch wel een betere keuze”, aldus De Jongh. 

4 - Is stroom duurzamer dan gas?

Door verbranding van de fossiele brandstof aardgas warmt de aarde op. Dat is de hoofdreden om afscheid te gaan nemen van gas. Hoeveel duurzamer is koken op elektriciteit op dit moment? 

“Nu is er nog weinig verschil in CO2-uitstoot tussen een gasfornuis en een inductiekookplaat”, legt de energiedeskundige uit. “Dat komt doordat de stroom nu vooral nog van aardgas en steenkolen komt (grijze stroom). Maar de stroom zal in de toekomst groener worden, en dan wint de inductiekookplaat het.”

5 - Wat is duurder: koken op gas of stroom?

Het aspect duurzaamheid telt voor menigeen zwaar. Maar minstens zo belangrijk zijn de kosten. Is koken op gas of elektriciteit gunstiger voor de portemonnee? Voor het antwoord op deze vraag geeft Joanneke de Jongh eerst een kort college natuurkunde: “Gas en stroom leveren beide energie. Deze wordt gemeten in megajoule. 1 kWh stroom is 3,6 megajoule en 1 m3 gas 31,6 megajoule. Eén m3 gas geeft dus 9 keer meer energie dan 1 kWh stroom.”

Maar daarmee is het pleit nog niet beslecht in het voordeel van gas, want bij deze cijfers hoort ook een praktische uitleg. “Bij koken op gas gaat ongeveer de helft van de warmte verloren langs de pan. Elektrisch koken op inductie of met een magnetron is veel efficiënter.” Hoe luidt dan de slotsom wat betreft De Jongh? “De energiekosten voor koken zijn ongeveer gelijk.” 

6 - Is koken een grote kostenpost op het geheel van je gasnota?

Vorig jaar hebben Nederlanders een recordhoeveelheid minder gas verbruikt, omdat de prijzen door het dak gingen. Hoeveel nut heeft het om je gasfornuis minder vaak aan te zetten als je je energierekening laag wilt houden? Daarover is De Jongh duidelijk: de invloed van koken op je energienota is klein. “Gemiddeld gaat 80 procent van het gasverbruik naar verwarming. 17 procent gaat naar warm water, vooral voor het douchen. Slechts ongeveer 3 procent gaat naar koken.” Wil je dus een slag maken met besparen op je gasverbruik, dan weet je waar je de winst kunt behalen. Tekst loopt door na de link.

Wat zijn verder nog ‘gouden tips’ voor het koken?

Tot besluit delen we nog een negental (bespaar)tips van Joanneke de Jongh, waarmee je net wat energiezuiniger kookt.

1 - Doe de deksel op de pan, dan gaat er driekwart minder warmte verloren.

2 - Kookt het water? Zet de pit dan lager maar niet helemaal uit.

3 - Neem liever een iets te grote pan dan een te kleine pan en zorg ervoor dat de warmte niet langs de pan heengaat. Voor koken op gas betekent dit dat de pan midden op de vlam moet staan.

4 - Met een snelkookpan bespaar je energie door de hoge druk in de pan. 

5 - In oudere afzuigkappen zitten lampjes die veel energie gebruiken. Vervang deze door een ledlampje.

6 - Trek de stekker uit je oude magnetron als je die niet gebruikt. Dit apparaat gebruikt veel energie in de stand-by-stand.

7 - Let bij de aanschaf van een elektrische oven of afzuigkap op het energielabel: een apparaat met een groen energielabel heeft een lager elektriciteitsverbruik. Let ook op het kWh-verbruik per cyclus of per jaar op het energielabel. Magnetrons en kleine, vrijstaande oventjes hebben geen energielabel.

8 - Huiseigenaren die op een warmtenet zoals stadsverwarming zijn aangesloten, kunnen subsidie van 400 euro krijgen voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kookplaat, bijvoorbeeld keramisch of inductie. Een voorwaarde is dat de gasmeter wordt weggehaald. Lees meer over subsidie op de elektrische kookplaat en de bijbehorende voorwaarden bij Milieu Centraal en de Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

cis.keizer
cis.keizer
27 nov. 2023 - 22:29
In 2019 vóór aanschaf inductieplaat met maatbeker en stopwatch tijd gemeten om in onze tamelijk oude fluitketel ('lapin' van de Hema) 500cc kraanwater aan de kook te brengen op zowel ons gasfornuis als op een inductiekookplaat in een keukenshowroom. Bleek tot onze verrassing precies gelijk. Koken op inductie blijkt nauwkeuriger doseerbaar dan op gas: 15 standen. Enige nadeeltje: omdat er geen vlam meer hoorbaar is, vergeten we soms dat iets nog 'hoog staat', zodat het kookproces dan te hard gaat.
Lilianottevanger
Lilianottevanger
16 nov. 2023 - 10:44
Ik kook sinds 1992 op inductie wat prima bevalt. Houd er rekening mee dat als je overstapt naar inductie er ook nieuwe pannen moeten komen. Ga uit van goedkoop is duurkoop. Goedkopere pannen geleiden niet zo goed.
1 Reactie
cis.keizer
cis.keizer27 nov. 2023 - 22:18
Niet meteen nieuwe pannen kopen: eerst uitproberen. Het gaat niet om geleiden of een echt vlakke bodem, maar of er genoeg magnetiseerbaar metaal (ijzer of nikkel) in de bodem zit. Een aluminium pan doet op inductie helemaal niets, maar als er in de aluminium bodem ook ijzer verwerkt zit, werkt hij wel. Ik heb op onze inductieplaat een bejaard blik fietskettingvet gesmolten. Rand van het blik nagemeten: 5 mm hoog. Dus tussen bodem van blik (blik = dun ijzer + tin) en inductiekookplaat was 5 mm. Het vet smolt vlot.
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
16 nov. 2023 - 9:29
Probeer gewoon eens zo'n losse inductiekookplaat : je kunt hem ook gebruiken om te "gourmetten"......
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
15 nov. 2023 - 22:17
De grootste voordelen van een inductiekookplaat zijn : zuinig heid, snelheid, makkelijk schoon te houden en minder kooklucht.
yheijnen
yheijnen
15 nov. 2023 - 18:17
Koken op inductie. Nadeel voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische velden ? Hoe kom je daar achter?
1 Reactie
tenormin
tenormin16 nov. 2023 - 0:03
Dat is vrij simpel. Als u een implantaat heeft voor uw hart dan kunt u deze manier van koken niet gebruiken, noch een magnetron. Net zoals mensen met dit probleem niet door een detective poortje door de douane mogen. Maar dat weet iedere hartpatiënt die een kastje draagt. Heb zo'n kastje al tig jaar plus, uiteraard, altijd de papieren ervan bij me. Met reizen dan.
prikker
prikker
15 nov. 2023 - 18:06
Al 12 jaar inductie gewend nu, het is zeker duurder dan op gas koken, maar het geeft meer gemak. Al zal ik altijd blijven zeggen dat je met gas beter kunt 'doseren' en de benodigde warmte inschatten. Inductie werkt prima verder. Gas had niet zo duur hoeven zijn als onze EU regeringen de banden met Rusland zo bruut en onnodig verbroken hadden.. ze hebben zichzelf daar behoorlijk mee in de voet geschoten om Amerika te pleasen.. en wij burgers mogen voor de hogere prijzen opdraaien.
2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe15 nov. 2023 - 18:19
Ach ja joh, we laten de Rusdische regering oekrainers gewoon kapot bombarderen...... Zoiets?! Ongelofelijk dat u zoiets durft te suggereren!
Niwde2
Niwde216 nov. 2023 - 5:35
Wat een onzin. Dat zeg je in een land dat bijna Duits had gesproken als wij geen hulp hadden gekregen. De vraag is natuurlijk vooral wie er achter zo'n account zit.
Jan Wijn
Jan Wijn
15 nov. 2023 - 15:32
Ik kook drie jaar op een inductieplaat: dat had ik jaren eerder moeten doen. Belangrijkste te opzichte van gas is dat alles sneller gaat: mijn pannen koeken niet meer aan; zijn sneller en makkelijk schoon te maken en gaan langer mee. Zelfs wokken in een blikken wokpan gaat voortreffelijk. Gas kon je bij een kleine pit wel eens vergeten uitzetten of wanneer de vlam uit was dat er gas vrij kwam in de ruimte: dus inductie is veel veiliger. Wat de technische installatie betreft is een 220 groep voldoende, ik gebruik zelfs een bestaande groep van 16 amp(stopcontact) in de keuken. Dat kan omdat bij een moderne inductieplaat de vier pitten nooit tegerlijkertijd op vol vermogen staan maar afwisselen.
borg queen
borg queen
15 nov. 2023 - 12:50
Ik kook al zo'n 40 jaar elektrisch, eerst gietijzeren platen, want er was niets anders en de laatste 20 jaar is het inductie, gewoon 2-platen, stekker in het reguliere stopcontact, dus ook geen krachtstroom zoals vroeger en overal neer te zetten. Geen gedoe meer met vlammen, eten sneller klaar en uitstekend schoon te maken. Ik heb er toentertijd triply pannen voor aangeschaft, die worden snel en goed heet en blijven goed.
tenormin
tenormin
15 nov. 2023 - 12:40
In tegenstelling tot velen, al kook ik al sinds 1996 keramisch, mis nog steeds het geluid van gas plus, kan nooit meer eens "lekker raggen" als ik aardappeltjes bak, of wat dan ook. Ook koks zijn niet blij met inductie/keramisch koken: juist vanwege dat raggen. Maar goed, veranderingen zijn toch nooit tegen te houden. Oh ja mensen, als u veranderd: van gas naar elektrisch/inductie: vergeet niet dat u wat heeft opgezet: u hoort niets meer. Mijn eerste pan aardappelen was volledig verbrand, ha ha!
clearmaker
clearmaker
15 nov. 2023 - 12:33
Wij zitten hier met een dilemma ..... Aangezien wij een gasverbruik hebben van jaarlijks onder de 200 M³, hebben wij verzocht aan verhuurder om elektrisch te kunnen koken. Omdat er perilex aangesloten moest worden ( 2 x 220 ) moest ook de meterkast aangepast worden omdat wij maar 2 rails hadden en elektraverbruik op jaarbasis rond de 21.000 Kwh was. Daar schrikken mensen van maar ik heb een traplift, 2 x 320 liter vrieskasten (A++), koikarpervijver al sinds de bouw (1998) en 2 luchtreinigers/zuurstofverrijkers (medisch). Nu werd 3 jaar geleden perilex aangesloten, nieuwe meterkast geïnstalleerd, maar de hoofdgroep = maar 40 amp, moet minstens 3 x 25 amp zijn met ons elektraverbruik, helaas na vele malen zeuren laat verhuurder niets van zich horen, dus de perilex-kabel ligt ongebruikt onder keukenblok. In 1998 werd nieuw gebouwd wegens sloop van wijk, tevens gasnet was 80 jaar oud en werd door gewijzigde ligging van straten vernieuwd, dus verhuurder zal hier niet snel extra kosten willen maken om van 't gas af te gaan. Verwarmen geschied hier mede door de luchtreinigers/zuurstofverrijkers en laptops/pc's die warmte genereren, doordat wij apparatuur vernieuwd hebben is ons verbruik momenteel terug naar ca. 19.000 Kwh, door zonnepanelen zal dit verder omlaag gaan naar ca. 16.000 Kwh, nog steeds te veel voor elek. koken met hoofdaansluiting van 1 x 40 amp, terwijl de aangelegen wijk ook 80 jaar oud wel van 't gas af MOET maar vele kopers tegenwerken wegens algemene warmwatervoorz
thieu
thieu
15 nov. 2023 - 12:09
Ook inductie hier en wij willen nooit neer terug. Efficiënter, veiliger en schoner. Recent nog door TNO onderzocht en de luchtkwaliteit in huis bij koken op gas is veel slechter. Het is ook gewoon een open vlam waar dat met een CV bijvoorbeeld goed geregeld is met een afvoer naar buiten.
Entrepreneur
Entrepreneur
15 nov. 2023 - 11:54
Zelf kook ik al ruim 40 jaar op inductie. Wel even een nieuwe pannenset kopen. Nooit wil ik meer terug op gaskoken. Supergoed regelbaar en zeer snel je product op temperatuur. Een 380volt aansluiting is doorgaands niet nodig. Met 2x 220 gaat het prima. Echter wel met een schone groep.
1 Reactie
Wijdeveld
Wijdeveld15 nov. 2023 - 13:11
Wanneer je beschikt over een ijzeren, inductie geschikte pan dan behoef je géén nieuwe pannen te kopen. ( zie de boden van de pan) Inductie is door een werveling van stroom waardoor de pan op zichzelf warm wordt.
gert41jan
gert41jan
15 nov. 2023 - 11:52
Heb lang in appartement gewoond waar ik blokverwarming had en gas alleen voor koken en bakken. Per jaar amper enkele M3 nodig dus spotgoedkoop ! Stroom is vele vele malen duurder op jaarbasis. Dat wordt hier even niet gezegd. En gas kookt fijner. Kijk maar in keukens van restaurants.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe15 nov. 2023 - 12:28
“De energiekosten voor koken zijn ongeveer gelijk" staat hierboven.
Grunn1
Grunn1
15 nov. 2023 - 10:42
Kwa kosten is inductie pas goedkoper als je volledig van het gas af gaat ander heb je namelijk nog steeds die vaste kosten voor de gas aansluiting. Zolang je die vaste kosten nog steeds hebt is koken op gas goedkoper. Hou er rekening mee dat als je meterkast niet over een extra groep beschikt en je hebt geen 3 fases aansluiting dat die kosten er ook overheen komen bij het overstappen ook beter als je het net niet nodig hebt.
2 Reacties
Entrepreneur
Entrepreneur15 nov. 2023 - 11:56
Met 2x 220 volt kan het ook. Wel met een schone groep. Een nieuwe pannenset komt rr ook nog bij. Al verslijt je die in je leven niet.
Wijdeveld
Wijdeveld15 nov. 2023 - 13:14
Het is niet noodzakelijk om 380V aan te schaffen. Wanneer je beschikt over 3x25 ampére dan kunnen 2 groepen al voldoende zijn. Wel goed overleggen met een gedegen elektriciën
Barns
Barns
15 nov. 2023 - 10:37
Ik woon in de vrije sector en kon een nieuwe keuken met inductie krijgen. Heb er vriendelijk voor bedankt. Dit zou betekenen dat ik bovenop de al hoge huur 10 euro per maand extra zou moeten betalen! Heb nu een hele keuken, met 4 bovenkasten en een open bovenhoek kast. Wat ik terug zou krijgen is een halve keuken! Geen bovenkasten en onder een koelkast en vaatwasser inbouw wat ik niet wil. Alleen maar herrie en onnodig! Dus ik blijf lekker op gas koken!
3 Reacties
Entrepreneur
Entrepreneur15 nov. 2023 - 11:58
Als je eenmaal met inductie hebt gekookt, wil je echt niet meer op gas koken. BTW ook stiller dan gas. ;)
JannyBoe
JannyBoe15 nov. 2023 - 12:16
Met een inductiekookplaat verdwijnt er niet ineens een halve keuken.... Wat die vergelijking met koken op gas of inductie te maken heeft? Hier jarenlange ervaring met zowel op gas koken als inductie. Persoonlijk wil ik nooit meer op gas koken, inductie is verreweg het prettigst. Heerlijk snel en ook stil.
Wijdeveld
Wijdeveld15 nov. 2023 - 13:22
Beetje kortzichtig. De huidige koelkasten en vaatwasmachines hoor je vrijwel niet. En, wanneer u óók van het gas af moet kost het u nog meer. M.b.t. de kasten daar kan ik wel inkomen maar hiervoor zijn óók oplossingen
azalaia
azalaia
15 nov. 2023 - 10:07
Tot 4 jaar geleden woonde ik 10 jaar in een apartement met stadsverwarming. Nu woon ik in een woning met een gasaansluiting in de keuken die ik meteen heb afgedekt. Ik kocht gelijk een goede kwaliteit twee-pits inductie kookplaat want ik heb een aversie gekregen tegen op gas koken. Het liefst heb ik al het gas uit mijn huis dus ook voor douchen en de verwarming. Weg ermee.
1 Reactie
Wijdeveld
Wijdeveld15 nov. 2023 - 13:27
Misschien is het verstandig om in zijn gheel van het gas af te gaan. Die kant gaan we toch uit en gas wordt niet goedkoper. Wel is het verstandig om goed na te denken hoe dan. Misschien met zonnepanelen, zonneboiler voor warm water. Mogelijk kunt u een energiecoach laten komen om de mogelijkheden door te spreken. Voor besparing is het nog altijd: eerst isoleren en dan verder uitbreiden
Objener
Objener
15 nov. 2023 - 9:52
Pas op met de (extra) stroomkabel!! Laat je niet onnodig een dure plaat of aanpassing aansmeren. Er zijn prima (kleinere/eenvoudige) inductie platen die op een normale groep werken.
2 Reacties
Grunn1
Grunn115 nov. 2023 - 10:44
Niet als je een 4 zone fornuis neemt met oven iets wat de meeste mensen toch wel hebben. Ook al kan het misschien net dan nog is het beter om een zwaardere aansluiting te nemen om overbelasting te voorkomen want veelal is er toch meer aangesloten op diezelfde groep.
Wijdeveld
Wijdeveld15 nov. 2023 - 13:19
Voor een volledige inductiekookplaat met minimaal 4 pitten heb je 2x220 en 3x25 ampére in de meterkanst nodig U heeft het over 2 pitten en daarvoor is meestal een groep voldoende
BNNVARA LogoWij zijn voor