De vereniging van woningcorporaties Aedes meldt dat huren van woningen van woningcorporaties per 1 juli met gemiddeld 5,1 procent stijgen. Volgens Aedes is dit nodig om de verduurzaming en bouw van nieuwe woningen te bekostigen.
Deze verhoging ligt net onder de wettelijk toegestane maximale huurverhoging van 5,3 procent. Wie nu een huurprijs van 600 euro per maand betaalt, is daardoor straks ongeveer 30 euro per maand meer kwijt. Huishoudens met een laag inkomen kunnen voortaan ook wel een hogere huurtoeslag krijgen.
Daarnaast stelt de corporatiekoepel dat de verhoging van 5,1 procent lager is dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent.
Volgens voorzitter Martin van Rijn van Aedes heeft de corporatiesector de afgelopen jaren veel gedaan om huren betaalbaar te houden. Zo lag de gemiddelde huurverhoging in 2023 op slechts 0,1 procent, omdat 600.000 huishoudens een flinke huurverlaging van gemiddeld 58 euro per maand kregen.
De Woonbond, die opkomt voor de belangen van de huurders, heeft weinig begrip voor de stijging van de huren. De bond vindt de verhoging van meer dan vijf procent flink en baalt dat er vrijwel geen overleg over is geweest.
De woordvoerder vertelt dat de Woonbond erkent dat de corporaties voor grote opgaven staan. “Maar dat zijn publieke opgaven die niet alleen op het bordje van huurders moeten komen.” De bond geeft aan dat een deel van de huurders bovendien geen grote loonsverhoging heeft gehad, omdat ze bijvoorbeeld niet onder een cao vallen.
Ook vanuit de politiek wordt er actie ondernomen om de huur betaalbaar te houden. De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Deze wet die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen, gaat al op 1 juli in.
De nieuwe Wet betaalbare huur zorgt er mede voor dat de huurverhoging voor mensen in een slecht geïsoleerd huis beperkt blijft. Onzuinige labels zorgen voor minpunten binnen het nieuwe puntensysteem. Hierdoor kan er minder voor een woning worden gevraagd.
De helft van de corporaties schroeft de huren niet op voor wie een huis met energielabel E, F of G woont. Voor een kwart van deze groep gaat de huur beperkt omhoog.
Bronnen: ANP, NU.nl
Wat verandert de Wet betaalbare huur precies?
Thema's:
Meer over:
huurwoningen, huurverhoging, verduurzaming, woningbouw, wet betaalbare huur, woonbond, aedesMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!