De waarde van een koopwoning wordt binnen nu en vijf jaar steeds meer afhankelijk van het energielabel. Dat verwacht twee derde van de Nederlandse huiseigenaren.
Veel huiseigenaren (8 op de 10) zijn zich ervan bewust dat ze de waarde van hun eigen huis kunnen verhogen door het verder te verduurzamen.
Een en ander blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker onder 1.062 (mede-)eigenaren van een koopwoning. 84 procent van hen zegt ook al te weten welke maatregelen zij kunnen treffen om het energielabel te verbeteren. Veel huizenbezitters kiezen voor de plaatsing van zonnepanelen, dubbelglas, ledverlichting, energiezuinige apparaten en vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Een lagere energierekening en het energielabel zijn belangrijke motoren achter verduurzamingsplannen. Dat wordt extra versterkt nu sinds 1 januari 2024 het maximale te lenen bedrag afhankelijk is van het energielabel. Hoe beter het label, hoe hoger de maximale hypotheek.
Minstens de helft van de Nederlandse huizenbezitters vindt financiële prikkels erg belangrijk bij verduurzaming, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt ook voor de mate waarin zij een beroep kunnen doen op financiële regelingen.
Na een lange periode waarin het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering daalde door de gestegen hypotheekrente, is sinds begin dit jaar een kentering zichtbaar. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen voor het verbouwen of verduurzamen van de woning met ruim 13 procent.
Twee derde van de huiseigenaren geeft in het onderzoek aan dat ze hun woning na aankoop al deels hebben verduurzaamd. Eén op de acht deed dat zelfs al voor de aankoop. Dat betekent per saldo dat 79 procent van de huiseigenaren in een verduurzaamde woning woont. Bron: Hypotheker / ANP
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!