Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebit van kwetsbare ouderen vaak slecht: tandartsen hebben het te druk

  •  
25-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5607 keer bekeken
  •  
tandarts mondhygienist 1127

Door de enorme schaarste aan tandartsen in ons land ziet tandarts en hoogleraar gerodontologie Anita Visser, die kwetsbare ouderen thuis behandelt, steeds vaker verwaarloosde gebitten, vertelt ze tegen Trouw.

Afgebroken tanden en kiezen, ontstekingen of kapotte kunstgebitten behoren bijna tot de orde van de dag. Vaak kunnen deze ouderen niet of moeilijk zelfstandig hun tanden poetsen of onderhouden. “Deze mensen kunnen niet meer zelf naar de tandartspraktijk komen. En de tandarts komt ook niet naar jou, zo druk is die”, zegt Visser tegen de krant.

Thuiswonende ouderen nemen toe 

Nederland telt nu een kleine 700.000 thuiswonende 75-plussers, naar verwachting zijn dat er een miljoen in 2030. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Voor wie in een verpleeghuis woont, is tandzorg wettelijk geregeld.

Hans de Vries, voorzitter van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, erkent dat er sprake is van ‘uiterst trieste situaties’ bij kwetsbare, thuiswonende ouderen en verwijt dat aan het enorme tekort aan tandartsen en de hoge werkdruk die ze daardoor hebben. Wachtlijsten van drie- tot zeshonderd patiënten zijn geen uitzondering”, zegt de KNMT-voorzitter. Daarnaast is er vaak ook specialistische kennis nodig voor mondzorg voor ouderen.

Politiek lijkt zich niet te bekommeren

Volgens De Vries heeft het capaciteitsorgaan tandheelkunde in Den Haag allang aan de bel getrokken over dit probleem, maar lijkt er vooralsnog niets te gebeuren. “Al vijftien jaar lang adviseert dat orgaan om de opleidingen uit te breiden”. Volgens het capaciteitsorgaan moeten er volgend jaar 375 extra opleidingsplaatsen voor tandartsen komen en 253 voor mondhygiënisten. Onlangs nog liet minister Kuipers weten dat hij daar het geld niet voor over heeft. Iedere opleidingsplek voor een student tandheelkunde kost volgens hem 2,6 ton.

Vergrijzing

De gevolgen van het tandartstekort is nu al te zien, maar volgens het capaciteitsorgaan moet de echte piek nog komen. Binnen de mondheelkunde staat er namelijk een enorme vergrijzingsslag te gebeuren, waardoor vier op de tien tandartsen ermee gaat stoppen. “Daar moet echt snel een oplossing voor komen, ook omdat een goede tandartsenopleiding zes jaar duurt.”

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor